Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framtidsstafetten

Framtidsforum den 2 april

Hur får vi mat på bordet i framtiden?

Hur möter vi utmaningarna och tar vara på möjligheterna?
Vilka praktiska verktyg kan vi använda för att få fart på utvecklingen?

Karlskoga folkhögskolas aula
2/4 kl 11.00-16.00

Kostnad: 100kr för lunch och fika (sista anmälningsdag:28/3)

MEDVERKANDE:
Matsäkerhet för hållbara lokalsamhällen

Karin Eksvärd, Agronomie doktor, agroekologi
Karin Eksvärd, Agronomie Dr, agroekologi

Karin Eksvärd tydliggör behoven av en lokal livsmedelsförsörjning och ger exempel på möjligheter att nå dit. Hon utgår från grundläggande principer som alla kan använda i sitt vilja att bidra till en omställning till en långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion.

Karin har i 20 års tid varit engagerad i omställningsfrågor för hållbar utveckling av svenskt lantbruk genom aktörssamverkan. Idag är hon VD för Inspire Action & Research AB som arbetar för hållbar utveckling med agroekologiska förtecken för myndigheter, organisationer och universitet.

Andelsmat och konsumentengagemang

Sedan 50-talet har konsumenter i allt högre utsträckning kommit att distanseras från de som producerar maten. Idag ser vi att trenden håller på att vända. Jonas berättar om varför storskaligheten växte fram men framför allt hur och varför vi kan vända tillbaka till ett samhälle där kontakten blir närmare igen.

Matproducent Jonas Wangsten är småbrukare i södra Värmland, ordförande för Förbundet Sveriges Småbrukare och initiativtagare till Lokal Andelsmat
Jonas Wangsten, småbrukare i Värmland

Hur kan bonden tänka i nya banor och hur kan konsumenten komma närmare matproducenten och bli betydligt mer medveten? Bli del i den mat du äter!

Jonas Wangsten är marknadsförare och småbrukare från södra Värmland. Han är också ordförande för Förbundet Sveriges Småbrukare och initiativtagare till Lokal Andelsmat.

Ät klimatsmart - mat som kyler planeten

Joel Holmdahl, Finngården Rikkenstorp
Joel Holmdahl, Finngården Rikkenstorp

Joel kommer att prata om matindustrins klimatbovar och hur vi kan kyla planeten samtidigt som vi ställer mat på bordet. Han utgår ifrån Campesina och NOrdBruks syn på vad som måste förändras för att vi ska kunna gå framåt.

Joel Holmdahl från Finngården Rikkenstorp i norra Örebro län deltar som representant för NOrdBruk, Via Campesinas part i Sverige. ViaCamp är drivande för att, med sina 200 miljoner småbönder, definiera begreppet matsuveränitet från gräsrotsnivå. Joel är också kursansvarig för Karlskoga folkhögskolas distanskurs: Småskalig odling.

Övriga medverkande:

Klimatstrateg Malin Isaksson, Region Örebro län, ansvarar bl a för miljöperspektivet i processen för att ta fram en ny Regional Utvecklingsstrategi (RUS). Malin reflekterar över hur RUSen kan stödja och möjliggöra omställning till hållbara lokalsamhällen.

Niklas Högberg är processledare som de senaste två åren har varit verksam som omställningscoach i Örebro län, där han bl a ansvarat som projektledare för framtidsveckorna. Niklas håller i Framtidsforumet samt berättar om visionen om ett Regionalt Omställningscentrum och om årets kommande framtidsvecka. 

Program

11.00 Registrering & Mingel kring bokbordet. Du är välkommen att bidra med material

11.15 Matsäkerhet för hållbara lokalsamhällen, Karin Eksvärd
Ät klimatsmart - mat som kyler planeten Joel Holmdahl
Andelsmat och konsument-engagemang, Jonas Wangsten

13.00 Lunchbuffé 

13.45Regional Utvecklingsstrategi (RUS) Malin Isaksson
Panel- & gruppdiskussioner

ca 15.00 Skolans berömda fikabuffé 

Dagen avslutas ca 16.00

Framtidsforum - ett evenemang finansierat av Hela Sverige ska leva, Länsbygderådet Örebro län i samverkan med Karlskoga folkhögskola och Studjefrämjandet.

Framtidveckan 2016:
En hållbar framtid - En skönare värld!

Vecka 40 genomförs Framtids- och Miljövänliga veckan då vi visar upp våra hållbara projekt. Det blir vad vi alla gör det till. 2015 var det över 200 evenemang, vad kan det bli 2016? "Schyssta produkter i badrumsskåpet" är årets tema för Miljövänliga veckan. 

Framtidsportalen.se kommer vara vår gemensamma digitala mötesplats.


Detta nyhetsbrev kommer från Hela Sverige ska Leva, Länsbygderådet Örebro län och nätverket
Regional Omställning i Samverkan (ROS) dvs Länsbygderådet, Örebro läns bildningsförbund, Naturskyddsföreningen Örebro län, Örebro kommun och Framtiden i våra händer. 

Vi vill samarbeta brett för att stödja, inspirera och bidra till en hållbar framtid. 
För kontakt, mejla: orebro@helasverige.se 

facebook

Du får Framtidsstafettens nyhetsbrev eftersom du ingår i vårt nätverk, tidigare fått info om Framtidsveckan eller för att vi tror du är intresserad av vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.