Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Jämställts nyhetsbrev

Snart är det midsommar och sommarledighet för oss på Jämställt. Vi avslutar flera projekt och förbereder nya. West Pride syntes i västra Sverige och regnbågsfärgerna vandrar genom Sverige under sommaren. Behovet av jämställdhet och normkritik tar dock aldrig semester. Det får vi alla hjälpas åt att skapa även under sommaren. 


Underbart budskap!

Västtrafik har en kampanj som vi verkligen välkomnar. Enda problemet är att Västtrafik tyvärr inte är tillgängligt för alla.

Bild på Västtrafiks kampanj med symboler och text för inkludering.

Hur lika eller olika vi än är sitter vi här tillsammans enligt Västtrafik. Det är en fin tanke och kan vara ett tankeväckande budskap. Tyvärr har flera personer klagat på tillgängligheten hos Västtrafik och exempelvis pekat på svårighetrna att komma med om en sitter i rullstol. 


Forskning och kaos

Kaos, kreativitet, utmaning och tillit? Normkritik kan det tyckas, men det handlar om forskare som pratar om barns utforskande av miljöer. 

Batman med barvagn
Illustration Sanna Ingeslon

Vi behöver befinna oss mer i kaos, mer i ovisshet, mer i tillit, mer i utmaning. Varför?

För att ska vi skapa erfarenheter för barnen, måste vi utmana vårt sätt att se på barn och miljö, våra erfarenheter och de diskurser vi tar för givet – och vi måste börja här och nu…och vi måste börja med de allra yngsta!  Läs mer här.


Upprop i ny barnbok mot ursäkter kring killars våldsamma beteende

Bild på barnboksskaparna

Heja Hanna Bengtsson och Jenny Rödjare!
De fick nog av att killar och mäns våldsamma beteende ursäktas av att de är just killar. Nu har de skrivit en barnbok på temat som ett examensarbete på sin copywriterutbildning. Det börjar kanske med att en kille drar en tjej i håret. ”Det är bara för att han gillar dig”. I tonåren blir det en oönskad hand under kjolen. ”Det är bara för att han gillar dig”. I vuxen ålder en man som kontrollerar sin flickväns varje steg. ”Det är bara för att han gillar dig”. Hanna och Jenny ser projektet som ett grundläggande jämställdhetsinitiativ som vänder sig till både kvinnor och män, båda uppfostras ju in i sina roller av vuxenvärldens värderingar.  
Läs en artikeln om boken.


Tips på ny forskning

Musik både förstärker och omförhandlar idéer om kön. Subtila beteenden leder till diskriminering i musiklivet. Ofta inser inte heller människor i vilken utsträckning idéer om kön faktiskt påverkar deras egna bedömningar om vad som är bra musik eller inte. Så skriver musikforskarna Rebecca Billström och Sam de Boise Läs mer här.

Manliga komiker blir bekräftade och kvinnliga komiker blir avvisade i större utsträckning när de gör humor i tv-programmet Parlamentet i TV4. Detta visar en avhandling i språkvetenskap av Hanna Söderlund vid Umeå universitet. Läs mer här.

Lesbiska par med barn har mer jämställd inkomstutveckling visar en ny rapport från IFAU, skriven av Ylva Moberg vid Uppsala universitet.
Läs mer här. 


Beställ innan 20 juni!

Om du vill ha böcker, affischer eller möjlighetsmemo är det bäst att beställa innan den 20 juni. Vi går på semester och skickar inte ut beställningar förrän i augusti igen. Se allt spännande material du kan köpa här på hemsidan.


Första lesbiska paret i Bamse

Det är på tiden tycker vi på Jämställt. "Vi försöker visa olika familjekonstellationer [...] Bamse står för allas lika värde", säger Bamsetidningens chefredaktör." 

Läs mer.


Nyanlända gör fantastisk tolkning

Ett gäng elever som läser spårkintroduktion på Kungsgårds-gymnasiet i Norrköping har gjort en egen fantastisk tolkning av Håkan Hellströms låt "Bara dårar rusar in". Vi har lyssnat på denna inspelning många gånger och den är nu vår sommar-

avslutningslåt. 

Den ger verkligen gåshud!

 Här kan ni se videon!


Boka utbildningar nu!

Nu är hösten i princip fullbokad. Vill ni vara säkra att få utbilnding till våren 2017, boka redan nu!  
Läs mer om våra utbildningar!


Öppen föreläsning den 19 otkober!

Nu finns det bara ett fåtal platser kvar på den öppna föreläsningen i Malmö. Passa på att anmäla dig eller din verksamhet.  

Läs mer och anmäl dig!


Ett liten nål med stor betydelse!

"Varje barn som föds är en guldklimp! Fr.o.m. 160608 byter vi ut våra rosa/blå knappar mot en guldknapp. Välkomna alla gullungar!"-

BB-Södertälje


Följ oss på sociala medier!Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Unsubscribe: Vill du avsluta din prenumeration, skicka ett tomt mejl till: nyhetsbrev-unsubscribe@jamstallt.se så plockas den adressen bort automatiskt.