NSPH Nyhetsbrev Nr 7 2017. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev Nr 7 - torsdagen den 7 september 2017

  • Inspirationsdag om fysisk hälsa 10/10
  • Manifestation för bättre anhörigstöd
  • Nytt avsnitt av podden med fokus på Din Rätt
  • Verktyg för dig som vill motverka diskriminering
  • ”Rättspsykiatrin måste utvecklas"
  • Ta del av seminarierna från Almedalen
  • Socialstyrelsen söker äldre som vill berätta om sina erfarenheter
  • Fotoutställning som vill bryta fördomar
  • Konferens om egenmakt och återhämtning 

Händelserik höst framför oss

Välkomna till höstens första nyhetsbrev från NSPH. Det händer mycket spännande framöver, vilket syns tydligt i detta nyhetsbrev som tipsar om många av NSPH:s och våra medlemsorganisationers arrangemang. Varmt välkomna! Och missa inte att lyssna till podden och ta del av våra uppskattade seminarier från Almedalen som enkelt kan ses via webben. 

Inspirationsdag om fysisk hälsa vid psykisk ohälsa - höstens stora konferens

På World Mental Health Day den 10/10 anordnar NSPH tillsammans med Hjärnkoll och Stockholms läns landsting en inspirationsdag med fokus på fysisk hälsa. Temat för dagen är ”Du kan göra skillnad” och handlar om hur riktade stöd kan bidra till mer fysisk aktivitet och sundare livsstil för personer med psykisk ohälsa. En av föreläsarna är Anders Hansén: överläkare i psykiatri och författare till den uppmärksammade boken Hjärnstark. Sista anmälningsdag 30/9. Läs mer >>


Manifestation för starkare anhörigstöd

Häng med Anhörigprojektet den 10 oktober. Då samlas vi klockan 17 vid Mynttorget utanför riksdagshuset för en manifestation med musik, tal och massvis med ballonger! Med oss tar vi de tusentals namnunderskrifter som samlats in till uppropet ”Vem hjälper den som hjälper”. Underskrifterna med sex krav för ett bättre anhörigstöd ska lämnas över till folkhälsominister Annika Strandhäll.
Läs mer >>


Johanna Wester om insikterna från Din Rätt

Nu drar äntligen vår podd Kafferast i kunskapsfabriken igång igen. Först ut är Johanna Wester som efter tre år som projektledare för NSPH-projektet Din Rätt berättar om vad hon har lärt sig under den intensiva projekttiden. Och vad som krävs för att på sikt kunna stoppa diskriminering på grund av psykisk ohälsa.
Lyssna här >>

Verktyg för att hindra diskriminering

I somras avslutades NSPH:s projekt Din Rätt, men lärdomarna, insikterna, rekommendationerna och åtgärdsförslagen om hur vi tillsammans kan arbeta för att bekämpa diskriminering på grund av psykisk ohälsa lever vidare. Ta del av våra kollegors kloka sammanställning av material, låt dig inspireras och sprid kunskapen vidare!. 
Läs mer >


”Rättspsykiatrin måste utvecklas"

Vetenskapsrådets översyn av rättspsykiatrin visar att det finns stora kunskapsluckor inom svensk forskning och brist på samordning av nödvändiga insatser. Med satsningar på peer support - egenerfarna stödpersoner - kan rättspsykiatrin blir mer patientorienterad, menar NSPH.
Läs mer >>


Ta del av seminarierna från Almedalen

Du som är nyfiken på de seminarier som vi arrangerade i Almedalen i somras så finns de att titta på via webben. Lyssna på samtal kring brukarrevisioner, anhörigfrågor, diskriminering, peer support, barn & unga samt framtidens psykiatri. Läs mer >>


Äldre som vill berätta om sina erfarenheter sökes

Socialstyrelsen vill – i samröre med NSPH – ha kontakt med äldre med erfarenhet av psykisk ohälsa. Målet är att genom att intervjua seniorer och deras anhöriga få bättre kunskap om äldres psykiska hälsa och ta fram mer målgruppsanpassad information. Det kanske är dig som äldre eller anhörig de söker? Socialstyrelsen genomför intervjuer i september och oktober. Läs mer>>


Fotoutställning som vill bryta fördomar

Den 10-14 oktober arrangerar Hjärnkoll Stockholm fotoutställningen ”Du är inte ensam” på ABF-huset på Sveavägen i huvudstaden. Under tre dagar var Hjärnkoll ute med fotografen Peter Anand Ullberg för att fotografera människor som har erfarenhet av psykisk ohälsa, egen eller som anhörig. Kom och ta del av de fina bilderna som visar att verkligen alla kan uppleva psykisk ohälsa - avsett vem vi är, var vi bor eller kommer ifrån. Läs mer >>


Konferens med femtioårsjubilerande RSMH

RSMH fyller 50 år och bjuder in till jubileumskonferens 19/9 som tar upp ökad egenmakt och återhämtning med särskilt fokus på unga med psykisk ohälsa. Moderator är Susanne Rolfner Suvanto. 
Läs mer <<


facebooktwitterhomepage

Välkommen till NSPH:s nyhetsbrev, som håller dig uppdaterad om NSPH:s verksamhet och viktiga händelser och relevanta nyheter ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv. Vi arbetar för att öka inflytandet på psykiatriområdet för våra organisationer och för de människor vi företräder.

Nyhetstips: mejla till lisa.ringstrom@nsph.se


Avregistrera din prenumeration, klicka här.  Kontakta NSPH info@nsph.se