Nyhetsbrev från Hemslöjden. Se det i webbläsaren.


Nyhetsbrev 2017:07


Textilt kulturarv blir tillgängligt för alla

Hemslöjden har fått 220 000 kr av Riksantikvarieämbetet för att färdigställa det vi började med 2016, nämligen att göra Zickermans studiesamling sökbar och tillgänglig på Digitalt museum. Av de cirka 12 000 föremål som studiesamlingen består av återstår knappt 11 000 som vi nu kan börja märka upp. När alla föremål är publicerade kan vi se fram emot en enorm kulturskatt att söka inspiration och kunskap i.

Det här är ett av de 74 projekt som Riksantikvarieämbetet har tilldelat pengar. Totalt är det åtta miljoner kronor som fördelats till projekt som syftar till att bevara, använda och utveckla kulturarvet. 

Läs mer om Zickermans studiesamling och Hemslöjdens samlingar

Mer information om kulturarvsstödet hos Riksantikvarieämbetet


Årets gesäll - träbildhuggaren Karl Sjögren

Den 1 november fick 230 hantverkare ta emot sina gesäll- och mästarbrev i Blå hallen, Stockholms stadshus. Nio av dem var godkända av Hemslöjden.

Under kvällen utnämndes även Årets gesäll av Hantverkarnas Riksförbund. I år gick stipendiet till en av Hemslöjdens gesäller, nämligen träbildhuggaren Karl Sjögren. Pengarna kommer gå till en resa – en modern gesällvandring – till södra England.

Läs mer om Hemslöjdens gesäller och mästare 2017


Två nya priser till tidningen!

Den 23 oktober delades Publishingpriset ut på Berns i Stockholm. För sjätte året i rad kunde Tidningen Hemslöjd ta åt sig äran för vinsten i printkategorin; Facktidningar/specialtidningar. Motivationen från juryn löd: För väl sammanhållna reportage och fantasifulla illustrationer – tryggt, kunnigt och nyfiket.

Tidningens formgivare Carl Anders Skoglund har även tagit hem silvermedaljen i Svenska Designpriset i kategorin Redaktionell print; magasin. 

Ta del av en intervju med chefredaktören för Hemslöjd; Malin Vessby (längst ner på sidan)


Siden, sammet, trasa, lump

Det är temat på nästa nummer av tidningen Hemslöjd, det sista numret för 2017. Tidningen kommer till prenumeranterna runt den 6 december och finns att köpa cirka en vecka senare. 


Ny ledare och föreningsdagar

Ny verksamhetschef och ledare för Hemslöjden

Åse Berglund efterträder Kerstin Andersson Åhlin som ledare för Hemslöjden i januari 2018.

Åse ska i sin roll som verksamhetschef leda arbetet med att stärka varumärket Hemslöjden för att öka synligheten och kännedomen om Hemslöjden genom samverkan med andra aktörer i samhället.

Läs pressmeddelandet om Hemslöjdens nya ledare

Föreningsdagar för framtiden

Hemslöjden har just genomfört höstens föreningsdagar, den här gången på Medelhavsmuséet i Stockholm. Under de två dagarna diskuterades erfarenheter från projektet Do It Together, medlemskap och stadgeöversyn.

Vi ser att det handgjorda skapandet återigen får stor betydelse i relation till kvalitetsbegreppet, kulturarvet och kunskapen. Det handlar om individens förmåga att skapa och omskapa, enskilt eller kollektivt. Det handlar också om engagemang och hållbarhet.

Arbetet med stadgeöversynen fortsätter och ska tas upp till beslut på förbundsstämman 2019. 


På gång från förlaget

Turnerande utställning med Sticka mönster

Utställningen med alla stickade modeller från nya boken Sticka mönster går vidare, just nu i butiken i Mora fram t.o.m. 2 december. Nästa plats blir Form Design Center i Malmö 16 dec – 14 jan 2018.

 

Hemslöjdskryssningen

Kryssningen i mars 2018 är nu fullbokad vilket är väldigt roligt. Om du är intresserad och inte har hunnit boka än så kan du ställa dig i kö för en restplats. Kontakta i så fall Hemslöjdsresor på info@hemslojdsresor.se.

Julklappskväll

i butiken Svensk Hemslöjd, Norrlandsgatan 20 i Stockholm på torsdag 30 november mellan 16 och 19. Under kvällen kan du köpa böcker till förmånliga priser och träffa några av böckernas författare:

  • Gustaf Trotzig (Metallboken)
  • Maria Gullberg (alla virkböcker)
  • Carina Olsson (Brodera på ylle)
  • Lotta Glave (Julboken)
  • Monica Langwe (Papper och stygn)

Hemslöjdens bokvänner 2018

Två broderiböcker blir nästa års bokvänneböcker:

  • Brodera på stickat av Britt-Marie Christoffersson (början av februari) 
  • Brodera fritt på ylle av Karin Derland (september)

Läs mer om böckerna på förlagets webbplats


hemslojden.org - slöjd och hantverk för alla

Det huvudsakliga syftet med att bygga om webbplatsen var att göra den mer tillgänglig. Vi har samtidigt passat på att göra om strukturen och lyft upp och förtydligat Hemslöjdens olika verksamheter. Startsidan kan ses som ett smörgåsbord av möjligheter för den som är intresserad av slöjd och handgjort skapande. Här hittar du kurser, utställningar, resor och andra aktiviteter. Du hittar också nyheter och information om tidningen Hemslöjd och Hemslöjdens förlag, hemslöjdsföreningarna runt om i landet, våra flöden i sociala medier och mycket mer.

Till hemslojden.org


Utbildningar på Sätergläntan

Öppet hus på Sätergläntan

10 december kl 11-17.

Vi kommer att ha öppna verkstäder med aktiviteter där du får prova på hantverk och lyssna på korta föreläsningar. Både butik och restaurang är är öppna.

Programmet publiceras på saterglantan.se

Välkommen! 

Sommar på Sätergläntan 2018

Det finns en massa spännande kurser att söka till sommaren. Några är redan fullbokade. På bl.a. dessa sommarkurser finns det platser kvar:

 

Yrkeutbildningar

Ansökan till yrkesutbildningarna i smide, sömnad, trä och väv är öppen.

Sök senast 15 april 2018!

Till Sätergläntans yrkesutbildningar

Distansutbildningar 

Studera på distans 1 eller 2 terminer: Analys och rekonstruktion, väv, Nunotovning, Forma broderier och Klädkollektion.

Till Sätergläntans distansutbildningar


Instagram

Följ oss gärna på Instagram där vi delar med oss av lite bilder och tips från vår verksamhet. Sök på @hemslojden, @hemslojd eller @hemslojdensforlag direkt på Instagram.

Hemslöjdens Instagram

Hemslöjds Instagram

Hemslöjdens Förlags Instagram


Facebook

Om du vill ha tips och nyheter lite oftare så är det en bra idé att följa oss på Facebook.

Hemslöjdens facebooksida

Hemslöjds facebooksida

Hemslöjdens Förlags facebooksida


Bli medlem

Vill du bli medlem i en hemslöjdsförening? Läs mer om medlemskapet på hemslojden.org.

hemslojden.org


Du får det här nyhetsbrevet om du är medlem i en hemslöjdsförening eller om du har anmält dig som prenumerant hos oss. Nyhetsbreven skickas från riksförbundets kansli cirka en gång i månaden. Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från oss klickar du på länken längst ner.


Klicka här om du vill avsluta din prenumeration.