NSPH Nyhetsbrev Nr 10 2017. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 10 - torsdagen den 21 december 2017

Full fart under 2017: jubileum och nybildning

Ovanligt mycket har hänt under 2017 för NSPH:s del: omorganisation från nätverk till ideell organisation, tioårsfirande, ett spännande internationellt samarbete, grafisk omdaning och sist men inte minst en ny, trettonde medlem i Suicide Zero. Läs vår ordförande Anki Sandbergs årskrönika om året som gått och de spännande saker vi planerar inför 2018!

Läs mer >>


Ingalill stöttar andra till återhämtning

Ingalill Ahnland är en av NSPH:s peer supportrar som genomgått den specialskräddade utbildningen inom Arvsfondsprojektet PEER Support. Idag arbetar hon på arbetsverksamheten Mediabox som certifierad stödperson. I sitt arbete med att stödja andra till bättre återhämtning så tycker hon om att ge handfasta råd kring hur man navigerar sig fram i vardagen. 
-Jag förstår hur utanförskap och stigmatisering känns, säger Ingalill Ahnland, som utbildats inom PEER Support-projektet. 
Läs mer >>


Nicoles väg till återhämtning och acceptans

Årets sista poddsamtal blir med Nicole Wolpher, fram till sista december i år intressepolitisk ombudsperson för NSPH. Hon resonerar kring återhämtning, möjligheter till nyorientering och acceptans genom meditation och självreflektion.
-Det har gett mig en annan bild av mig själv, vart jag kan nå och vad jag kan klara av. Och att hitta en inre ro och ett sätt att förhålla mig till mina erfarenheter av psykisk ohälsa, säger Nicole Wolpher. 
Lyssna på podden här >>


Röster om #metoo och psykisk ohälsa

Har du tankar om den framväxande #Metoo-kampanjen? Vad väcker den hos dig? Mejla gärna till metoo@rsmh.se eller info@rfhl.se senast den 10 jan och sprid gärna detta till andra som kan tänkas vara intresserade! RSMH:s Paulina Tarabczynska har även skrivit flera debattartiklar rörande sexuella övergrepp på kvinnor och hbtq-personer med psykisk ohälsa i och med #Metoo-diskussionen. Sexuella övergrepp leder ofta till psykisk ohälsa och många utsatta kvinnor hamnar i psykiatrin. Sex kan även bli ett led i ett självskadebeteende.  
Läs mer>>


Arvet efter Anhörigprojektet

Det Arvsfondsfinasierade Anhörigprojektet avslutades sista oktober, men de erfarenheter och informationsmaterial som togs fram lever kvar: filmer, enkätundersökningar och tryckta publikationer. Vi har just fått en ny upplaga av handboken för anhörigkonsulenter som nu finns att beställa av oss på kansliet. Enklast är att mejla till info@nsph.se vid intresse. Digitala versioner av projektets produkter finns på projektsidan.   Läs mer >>

Shedo startar stödchatt

Vår medlemsorganisation Shedo har dragit igång en stödchatt. Självskadechatten är den första i Sverige med specifik inriktning på självskadebeteende. Chatten riktar sig till personer med självskadebeteende och/eller ätstörningar samt närstående. Chatten finns bemannad redo att diskutera och svara på frågor tisdagar, torsdagar och söndagar 20.00-21.30 samt lördagar 13.00-14.30. 
Läs mer >


Våga vara vuxen - tips från ungdomar till vuxna

NSPH:s projekt Växa och må bra har tagit fram broschyren” Våga vara vuxen” – med goda råd från ungdomar till vuxna som vill visa att ni bryr er. Den riktas till såväl föräldrar som vuxna som möter barn i sitt arbete. Materialet finns digitalt men även som fysiska broschyrer.
Läs mer >>


Fira jul och nyår med RSMH

Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH, låter hälsa att många av deras lokalföreningar har öppet och ordnar aktiviteter under jul och nyår! Många kan känna sig ensamma under jul och nyår och då kan det betyda extra mycket att få uppleva gemenskap i sällskap med andra.
-I min lokalförening har vi öppet på julafton med gratis julmat och jag tänker besöka den under kvällen för att träffa mina RSMH-kompisar, säger Jimmie Trevett, förbundsordförande för RSMH, som uppmuntrar oss alla att dyka upp på något av lokalkontoren under helgerna.  Läs mer >>


Allt fler som följer oss på Facebook

Antalet personer som väljer att hålla sig uppdaterade om vad som händer inom NSPH genom att följa oss på Facebook växter stadigt. Ni är numera fler än 4000! Hör gärna av er till oss om det händer något av allmänt intresse inom våra 13 medlemsorganisationer som NSPH kan vara med och uppmärksamma.  Läs mer >>


facebooktwitterhomepage

Välkommen till NSPH:s nyhetsbrev, som håller dig uppdaterad om NSPH:s verksamhet och viktiga händelser och relevanta nyheter ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv. Vi arbetar för att öka inflytandet på psykiatriområdet för våra organisationer och för de människor vi företräder.

Nyhetstips: mejla till lisa.ringstrom@nsph.se


Avregistrera din prenumeration, klicka här.  Kontakta NSPH info@nsph.se