Information från Co-Grow. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

2017 växte Co-Grow i hela landet

"Varje gång jag ser Auro pyssla i min trädgård, tänker jag att visserligen ställs mänskligheten inför svåra problem nu. Men många kan lösas om vi letar efter helt nya svar. Visserligen okonventionella, men egentligen löjligt självklara."

Lisa Förare Winbladh, som i ICA Kuriren skrev ovan fina ord, delar sin trädgård via Co-Grow sedan våren 2016. Auro Inge Ricking och hon var det första paret som Rebecka Hagman, Co-Grows grundare, förde samman. 

2017 var året då vi gick från att vara en lokal rörelse i Stockholm till att finnas i hela landet. Även i Finland, Nederländerna och Australien har det dykt upp matodlare och trädgårdar på vår karta. Just nu efterlyser närmare 700 en Co-Grower!

Under Nordiska trädgårdar i april lanserade vi Co-Grow nationellt med hjälp av kommunikationsbyrån Madder. Allt finansierades med vinstpengar från The Brewhouse Award, stöd från The Awesome Foundation och crowdfounding. 

Tusen tack till alla som skänkte pengar till och som arbetade ideellt med lanseringen! Vi hade inte åstadkommit i närheten lika mycket utan er! Ni är våra hjältar! 

Under året har vi haft 13 800 webbesökare. Cirka 2 000 av dem klickade sig in då vi var med i TV4 Nyhetsmorgon och SVT Aktuellt. Vårt fantastiska par Hanna Sjölund och Bo Haeffner var även med i Din Bostadsrätt och Situation Sthlm

Co-Grow syntes även i Land, Grus och guld, Allers, KIT, PROpensionären, Härligt hemma, SR Blekinge, Upsala Nya tidning med mera. SvD gjorde ett superfint reportage med våra Co-Growers Anitta Sundell och Malin Söderholm.  

I augusti bildade vi i teamet en förening för Co-Grow. Då valde vi att även inkludera markägare och matförsäljare i konceptet. Hur tjänsten framöver kommer att utvecklas med detta återstår att se. Vi har nu mycket spännande på gång!

2017 avslutades med att Co-Grow utsågs till en av 100 sociala innovationer med potential att förändra Sverige. Och studenten Evelina Bejtoft fick till sin kandidatuppsats in hela 86 intressanta svar från er om trädgårdsdelning.

Framöver deltar vi i teamet i Gro mentorprogram med affärsutveckling i fokus för gröna näringar, och som mentor har vi självaste Claudia Suraga. Vi utvecklar tjänsten, vårt nya koncept och skapar oss fler möjligheter.  

Stort tack för att ni gör vår dröm med Co-Grow möjlig: att skapa fler köksträdgårdar för ett mer hållbart matsystem. Genom att ni delar matodlingsglädje blir världen bättre. Både ekosystemet, tilliten mellan människor och vår hälsa förbättras.


Tillåt oss att presentera teamet

Efter det här händelserika året vill vi presentera oss själva i teamet lite närmare; hur vi blev en del av Co-Grow och vad som driver oss i vårt arbete.

Hur blev du en del av Co-Grow?

Rebecka: "Jag startade Co-Grow när jag var föräldraledig. Under mina promenader med barnvagnen såg jag massor av outnyttjade villaträdgårdar. Samtidigt längtade jag och andra odlingsintresserade efter jord att stoppa händerna i." 

Sara: "Jag utbildar mig till trädgårdsmästare eftersom grönsaksodling är mitt stora intresse. En klasskompis tipsade om Co-Grow för de som saknade odlingsyta, vilket jag gjorde, så jag signade snabbt upp mig för att hitta en trädgård."

Auro: "Som den första Co-Growern var jag entusiastisk redan från början. Under en tidningsintervju tillsammans med Rebecka råkade jag slänga ur mig någon idé som jag hade, och efter det frågade Rebecka om jag ville vara med i teamet." 

Rosmarie: "Jag studerar till agronom och var med mina klasskompisar på en konferens om landgrabbing. Vi tyckte där att det borde finnas en förmedling för markägare och småbrukare. Då hittade jag Co-Grow och skrev till Rebecka."

Vad gör att du vill driva Co-Grow?

Sara: "Efter mitt första möte med Rebecka var jag eld och lågor över alla fantastiska idéer som hon hade. Många av dem matchade så väl med mina egna intressen. Därför kändes det självklart att bli en del av teamet." 

Auro: "Jag vill ge så många som möjligt chansen att odla på detta enkla sätt och se till att färre trädgårdar står outnyttjade. För mig är det att konkret bidra till ett friskare jordklot för kommande generationer.”

Rosmarie: "När jag tog del av Rebeckas värderingar som låg bakom Co-Grow, och allt som hon hade skapat, kändes det klockrent för mig. Jag ville också bidra med min erfarenhet av kommunikations- och utvecklingsarbete." 

Rebecka: "Co-Grow är verkligen hållbarhet i praktiken - ett hållbart nyttjande av resurser, möjligheten för fler att odla sin mat och oväntade möten mellan grannar. Potentialen är enorm och ambitionerna stora."


Vill du inte få information från Co-Grow? Klicka här

Sent with Get a Newsletter