Se nyhetsbrevet i 
webbläsaren

Svenskt Underhåll önskar Glad Påsk!


Summering av Underhållsmässan 2018

Nu har vi hunnit sortera våra intryck från Underhållsmässan 2018. Vi tog med oss många positiva erfarenheter, bl.a. att synen på underhåll verkligen håller på att ändras. Detta är påtagligt vid en diskussion med SKF:s Vd Alrik Danielsson. När en Vd för ett stort bolag basunerar ut att underhållet är viktigt för framtiden så finns det hopp att detta sprider sig.

Det finns koncerner där det i koncernledningen finns med en underhållsstrateg som aktivt kan påverka underhållets inverkan på lönsamheten för verksamheten. Då går det inte längre att skylla på bristande kompetens eller andra svepskäl. Nu behöver fler liknande initiativ inom näringslivet för att kunna ta vara på denna drivande kraft.

Det är då framgångsexempel som Jimmy Öberg från Kopparbergs Bryggeri måste lyftas fram. Att han var rätt kandidat att vinna utmärkelsen Årets Underhållsledare är utom allt tvivel. Han har visat en mycket god förmåga att genom ekonomiska och personella medel samt hårt arbete fått processerna på plats. 

Även begreppet "Smart underhåll" var i fokus, men det är en definitionsfråga vad det egentligen innebär. För oss på Svenskt Underhåll handlar ett Smart Underhåll om att göra rätt saker på rätt sätt. Att digitaliseringen kommer att vara en möjlighet till ökad lönsamhet står helt klart. Vi behöver dock först se till att det grundläggande underhållet finns på plats.

Hållbarhet var ett annat begrepp som användes frekvent. I grunden är inget vi gör speciellt hållbart, men genom att bedriva ett resurseffektivt underhåll kan vi bidra. Vi kom dock fram till att själva begreppet ger underhållet en skjuts framåt. Att renovera är mer hållbart än att köpa nytt! Kan vi dessutom undvika skadliga utsläpp, minska energiförluster etc. så blir effekterna ännu tydligare.

Det var mycket spännande saker som hände under mässveckan, t.ex. konferensen Maintenance Summit, prisutdelningarna till vinnarna av Årets Underhållsledare, Stora Produktivitetspriset och i underhållstävlingen Maintenance Champions League.

Vi fick naturligtvis även träffa både våra befintliga och potentiellt nya medlemmar, vilket vi tycker är viktigt. Vi har hört er berätta om vad som händer hos er och vad ni förväntar er av oss som riksorganisation inom underhåll och driftsäkerhet. Vi ser fram emot att arbeta fram en god medlemsnytta och ser det som en av våra stora uppgifter under detta år.


Informationsmöten om Ytskyddande Underhåll

Ytskyddanden Underhåll med aktiviteter som tillståndskontroll, renovering, ytskydd samt förstärkning av utrustningar och konstruktioner i metall och betong är ett av de mest komplexa arbetsområden som finns. Det finns stora belopp att spara genom att använda rätt produkter, på rätt plats och på rätt sätt.

Ytskyddsakademien syfte är att kunna ge rådgivning inom ytskydd med syfte att öka driftsäkerheten och hållbarheten i svensk industri samt förbättra kapitalvården av utsatta utrustningar och konstruktioner i betong och metall.

Svenskt Underhåll kommer tillsammans med Ytskyddsakademien att genomföra ett antal informationsmöten gällande Ytskyddande Underhåll under april och maj:

Varmt välkommen till en exklusiv informationsträff där vi informerar om det som vi inom Ytskyddsakademien och Svenskt Underhåll sett under mer än 30 års tid rörande ytskydd och underhåll.

Anmäl dig direkt till de olika informationsträffarna här...


Vårens aktiviteter

Underhållets Terminologi

17 maj i Solna
Vid denna workshop kommer vi att gå igenom och arbeta med standarden SS-EN 13306 - Terminologi. Här får du koll på viktiga begrepp inom underhåll och driftsäkerhet.

Kompetenssäkring inom underhåll

12 juni i Solna
I anslutning till föreningens årsmöte anordnar vi en viktig konferens kring Kompetenssäkring inom underhåll och dessutom delar vi ut certifikat till dem som har blivit certifierade under våren.

För mer information om dessa aktiviteter kontakta oss på info@svuh.


Medlemskontakt

Vi vill ge våra medlemmar bästa möjliga nytta och ser därför fram emot en personlig kontakt med dig. Om du behöver svar på dina underhållstekniska frågor, vill ha mer information om vilka kommittéer som är viktiga att delta i eller har andra frågor inom underhåll och driftsäkerhet så är du välkommen att kontakta oss via info@svuh.se eller per telefon 08-664 09 25.

Ni som ännu inte är medlem i Riksorganisationen Svenskt Underhåll, men vill ta del av alla fördelar det medför, kan enkelt ansöka om medlemskap via denna länk.

Riksorganisationen Svenskt Underhåll, Vretenvägen 13 B, 171 54 Solna

08-664 09 25   info@svuh.se   www.svensktunderhall.se

Vill du inte längre ha nyhetsbrev? Avsluta din prenumeration