NSPH Nyhetsbrev nr 5 2018. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 5 - torsdagen den 28 juni 2018

NSPH gör sig redo för Almedalen

NSPH är som vanligt på plats i Almedalen. Besök oss i Psykisk Hälsa-huset vid Kinbergs plats 8 i Visby. I år har vi fyra seminarier den 4-5 juli som utgår från våra hjärtefrågor. Varmt välkomna! 
Läs mer >>


Regringen vill se bättre bemötande inom vården

Ett viktigt steg på rätt väg! Socialdepartementet har insett att bemötandet inom hälso- och sjukvården av personer med psykisk ohälsa behöver bli bättre. Slutsatsen grundar sig delvis på NSPH:s kartläggning över diskriminering i samband med psykisk ohälsa, framtaget inom projektet Din Rätt. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att ta fram och sprida utbildningsmaterial till personal inom hälso- och sjukvården. 
- Vi hoppas och tror att underlaget kommer tas fram med ett genuint patientperspektiv, säger Anki Sandberg, ordförande för NSPH.  Läs mer >>


”Tillsammans är världens vackraste ord”

I en krönika på Mind Forum lyfter NSPH:s kommunikatör Lisa Ringström fram de fantastiska insatser som görs av egenerfarna inom brukarrörelsen. "Våra samlade erfarenheter av psykisk ohälsa är viktiga. De är ofta dyrköpta, men genom dem bygger vi ett mänskligare samhälle. När vi delar våra gemensamma erfarenheter av psykisk ohälsa och stöttar varandra kan vi slå världen med häpnad. Vi har mycket att vara stolta över!"
Läs mer >>


World Mental Health Day - med fokus på unga

Den tionde oktober bjuder vi in till höstens stora konferens "Visst går det!"– som tar upp vägar till förbättrad psykisk hälsa hos barn och unga. Att många unga mår psykiskt dåligt och slussas runt istället för att få det stöd de behöver är ingen nyhet. Men hur går vi vidare? Vilket stöd vill de själva ha? Bland de medverkande finns såväl inspiratörer från skolans och vårdens värld samt politiker och beslutsfattare. Ungdomar medverkar under dagen och bidrar med sina perspektiv. Konferensen hålls i Stockholm.
Gör en intresseanmälan här >>


SÖKES: Deltagare i förbättringsarbete

Jobbar ni inom verksamheter som vill göra skillnad för barn och ungas psykiska hälsa? Nu har ni chansen att delta i ett unikt förbättringsarbete tillsammans med ungdomar! Växa och må bra-projektet erbjuder kostnadsfri utbildning och coachning. Erbjudandet rör er som är verksamma inom BUP, ungdomsmottagning, skola eller socialtjänst. Läs mer >>


Save the date! Den 13 november är det dags för framtidskonferens för peer support. Efter tre års arbete inom PEER Support-projektet är det dags att berätta om de erfarenheter och den kunskap vi samlat på oss. Konferensen sker i Stockholm. Mer utförlig information kommer efter semestrarna - men reservera datumet redan idag! Läs mer >>

Nu har foldern "Vad är peer support?" kommit från tryckeriet. De 26 sidorna ger en snabb översikt över vad peer support innebär, med rubriker som "En peer supporter berättar" och "Röster från verksamheterna". Foldern som tagits fram inom PEER Support-projektet finns digitalt på hemsidan eller kan beställas från kansliet.  Läs mer >>


PODDEN: Berörande lyssning om rättspsykiatri

MISSA INTE det uppmärksammade avsnittet av NSPH-podden Kafferast i kunskapsfabriken med unika röster om rättspsykiatrin! Sten och Magnus har båda tidigare varit dömda till vård inom rättspsykiatrin efter att de begått brott. Idag ter sig livet betydligt ljusare med familj, vänner och jobb – med erfarenheten av rättspsyk i bagaget. Lyssna till deras berörande berättelser om att ta till sig insikten att slippa fängelse men behöva psykiatrisk vård under tvingande premisser.
Läs mer och lyssna här >>


Om NSPH:s arbete på engelska

Nu har vi samlat information om NSPH på engelska på en egen undersida på vår webbplats. Där finns även de trycksaker som översatts till engelska att ladda ner digitalt, såsom vår informationbroschyr, visionsskriften, anhörigenkäten samt metodhandboken för PEER Support. Vill ni ha fysiska varianter av de engelska skrifterna så kontakta oss på kansliet via info@nsph.se.
Läs mer >>


Så hanteras dina personuppgifter

NSPH värnar om dina personuppgifter och strävar efter att behandla dem på rätt sätt. Därför har vi tagit fram en policy för hantering av personuppgifter, i enlighet med den nya Dataskyddsförordningen (GDPR) som trädde i kraft 25 maj 2018. Vill du inte längre få våra nyhetsbrev, kan du lätt avbryta prenumerationen, länk för detta finns längst ner i brevet.
Läs mer om vår policy här>


facebooktwitterhomepage

Välkommen till NSPH:s nyhetsbrev, som håller dig uppdaterad om NSPH:s verksamhet och viktiga händelser och relevanta nyheter ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv. Vi arbetar för att öka inflytandet på psykiatriområdet för våra organisationer och för de människor vi företräder.

Nyhetstips: mejla till lisa.ringstrom@nsph.se


Avregistrera din prenumeration, klicka här.  Kontakta NSPH info@nsph.se