Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Rafflande dramatik för

BARN & UNGA


5 x Shakespeare


EN GANSKA RUSKIG HISTORIA - en vintersaga för barn  av Ulf Stark

Fantastiskt och fritt efter Shakespeares En vintersaga av mästaren Ulf Stark.

Pappa är svartsjuk, för mamma har pratat för mycket med en annan pappa på dagis. Och nu vill han inte att Perdite ska leka med den andra pappans son längre. Det är mycket tråkigt för de är ju bästa vänner och leker prins och prinsessa tillsammans. Nu får Perdite leka alldeles ensam i stället och då leker hon in sig i moraklockan och hamnar i storm och tappar minnet och träffar en herde och hur i all världen ska detta sluta? BÄÄÄ säger får-kören.

För familjepublik från ca 6 år. Roller: valfritt  Språk: Sv

Väntar på sin urpremiär...!


IMMO + LEO av Lucas Svensson

Fritt efter William Shakespeares sagospel Cymbeline.
Immo och Leo älskar varandra, i hemlighet, trots att Immos pappa bestämt att hon ska gifta sig med en annan man. De rymmer för att gifta sig i smyg men blir upptäckta. Immos pappa kastar ut Leo från huset och låser in Immo på hennes rum. Deras kärlek utsätts för hårda prövningar.
En underbar nutidsberättelse i Lucas Svenssons virtuosa språkdräkt, om hur kärleken övervinner allt - helt i Shakespearesk anda.

Från ca 6 år.  Roller: 7 (3k, 4m)  Språk: Sv


ROMEO OCH JULIA - kärlek och uppror  av Johan Bernander

Romeo & Julia skulle egentligen inte behöva någon presentation. Men när den skulle göras på två skådespelare och dockor krävde den plötsligt att skrivas på nytt för att fungera. Faktiskt, för att vara trogen mot Shakespeare, var jag tvungen att vara otrogen. Och det blev denna täta, sorgsna kärlekshistoria där Julias familj ensam står för förtrycket och där Fader Lorenzo och Amman berättar historien för att gottgöra att de lät den inträffa. Rollerna växlar innehavare hela tiden i ett flöde som berikar rollgestalterna eftersom de har två uttolkare som ger dem delvis olika facetter. /Johan Bernander

Från ca 13 år.  Roller: min. 2  Språk: Sv


I SKUGGAN AV HAMLET av Irena Kraus

I skuggan av Hamlet är ett familjedrama ur ett övergivet barns perspektiv.

Hamlet befinner sig på en flygplats någonstans på andra sidan jordklotet när han plötsligt nås av budet att hans far, en högt uppsatt regeringstjänsteman, är död. När han kommer hem är hans mamma redan på väg att gifta om sig. Hamlets tillvaro rämnar. Han kastas ut i kaos och går in i en fantasivärld där gengångare och hjärnspöken blir hans bästa sällskap.

Från ca 13 år.  Roller: 4 (2k, 2m)  Språk: SV


HAMLET - en monolog där alla dör  av Manda Stenström

Allt börjar med att Hamlets pappa dör.
Allt börjar med att Hamlets mamma gifter om sig med pappans bror och säger till Hamlet att sluta sörja.
Allt börjar med att Hamlet får reda på vem som mördade pappan.
Allt börjar med att Hamlet ska hämnas.

En upptäcktsfärd in i världens mest spelade pjäs.

Från ca 16 år.  Roller:Språk: Sv


Evan Placey

WiLd!  av Evan Placey

En berättelse om en pojke med livlig fantasi.
Springa, hoppa, hinner inte sova,
En pojke som känner sig ensam.
Leka, dyka, utan hejd,
En pojke som älskar att vara utomhus.
Hoppa, klättra, hinner inte lyssna
En pojke som kallas WiLd!

Det här är historien om en egensinnig, ömtålig och missförstådd ung pojke som lever i sin otämjda fantasivärld.

Från ca 10 år.  Roller: 1 (1m) + en musiker  Språk: Eng


GIRLS LIKE THAT (Såna tjejer)  av Evan Placey

Ny svensk översättning av Pamela Jaskoviak!

En nakenbild av en ung flicka får en explosionsartad spridning på sociala medier. Ryktet går som en löpeld genom mobiltelefonerna. Nu hotas den viktiga, men bräckliga, gemenskapen mellan flickorna som vuxit upp tillsammans. Flickans anseende fläckas, men själv tiger hon. En viktig och explosiv pjäs som utforskar vänskap, jämställdhet, grupp-tryck och faran med sociala medier. Det är en skarp, stark och bitvis väldigt rolig pjäs, skriven som ett ungt, modernt körverk.

Från ca 13 år.  Roller: 6 (6k)  Språk: Sv, Eng


Familjeklassiker

WENDY & PETER PAN av Ella Hickson efter J.M. Barrie

Ella Hicksons moderna version av J.M. Barries älskade berättelse sätter Wendy i centrum men behåller mycket av detaljerna från Barries original.
Wendys yngsta bror Tom dör av feber, och familjen förtärs av sorg. Wendy är övertygad om att hennes "förlorade" bror är på en plats som heter Neverland, och ger sig av med den okynnige Peter Pan och hennes två andra bröder för att hämta hem Tom. I Neverland möter de en älva som heter Tink och den buttra Tiger Lily. Efter en trevande start blir de tre flickorna till slut vänner och tillsammans lyckas de besegra den skurkaktige kapten Hook.

Familjepjäs.  Roller: många   Språk: Eng


Vi påminner om:

OCEAN  av Paula Stenström Öhman

Svart, roligt och sorgligt om sex, saknad och solidaritet. Kärlek och missbruk, rädsla och längtan. I en globaliserad individualistisk värld där rädsla, extremism och förtryck sprider sig som eld i torrt gräs, växer samtidigt intimitetshunger och behovet av gemenskap. Vi möter tre generationer som alla på olika sätt ställs inför frågan; vad är intimitet? Är det sex? Kärlek? Att bara känna sig nära någon? Är det livsviktigt? Eller kan det vara livsfarligt?

Från ca 14 år. Roller: 5 (2k, 3m)  Språk: Sv


BLODMÅNE - 97  av Isabel Cruz Liljegren

Fyra ungdomar möts i en lekpark på natten och genomför en ritual – de ska aldrig bli vuxna. Något går fel och istället börjar de, en efter en, förvandlas. Hemligheter kommer fram, skam bearbetas, begär utforskas. Vem skickade egentligen ut inbjudningarna till ritualen och varför just till dem? Vad är farligast: hotet utifrån eller det som pressar på djupt inifrån? Vad händer om du släpper kontrollen och vågar kasta dig ut?

Från 13 år.  Roller: 5 (3k, 2m)  Språk: Sv


Vill du läsa?

Skriv så skickar vi!

Berit, Lena och Franka

PS. Kontakta oss gärna för fler läs-förslag och pjäs-idéer! DS.


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/+46 (0)8 411 80 85, E-post:info@colombine.se, Hemsida: www.colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.