Nyhetsbrev från Film i Väst. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Rolf Lassgård och Hedda Stiernstedt spelar huvudrollerna i Mårten Klingbergs film Min pappa Marianne, som spelas in i Alingsås nu. Bild: Gus Kaage/Film i Väst. 

Nio inspelningar första halvåret

De senaste två åren har det skett 34 inspelningar av film och tv-drama i Västra Götalandsregionen. 2019 ökar antalet till fler än 20, vad vi vet i dag. Nytt rekord!

Under våren och den tidiga sommaren är nio inspelningar igång (och några redan färdiga):

 • Maria Sødahls drama Håp med Stellan Skarsgård och Andrea Braein Hovig i huvudrollerna är färdiginspelad. Inspelad i Studio Fares i Trollhättan. 
 • I Mellerud pågår inspelningen av dramat Jag kommer hem till jul igen baserat på en idé av Peter Jöback i regi av Ella Lemhagen. Med Johannes Bah Kuhnke, Suzanne Reuter, Jennie Silfverhjelm, Loa Falkman, Anja Lundqvist och Rennie Mirro. 
 • Liv Mjönes, Peter Magnusson och Erik ”Jerka” Johansson spelar huvudrollerna i komedin Carl-Johan, Frank och jag i regi av Leif Lindblom
 • Alingsås är inspelningsplatsen för Min pappa Marianne i regi av Mårten Klingberg med Rolf Lassgård, Lena Endre och Hedda Stiernstedt
 • Göteborg blir centrum för den pågående inspelningen av tv-dramat Bäckströmi regi av Jonathan Sjöberg. Som Bäckström ser vi Kjell Bergqvist. 
 • Julens stora biosuccé Sune vs Sune får en uppföljare när Jon Holmberg regisserar sin ännu titellösa uppföljare. Med Fredrik Hallengren, Sissela Benn, Elis Gerdt, Tea Stjärne och Baxter Renman. Inspelning i slutet av april i Göteborg och Lilla Edet. 
 • I juni gör Moa Gammel sin regidebut i Lassemajas detektivbyrå – tågrånarens hemlighetbaserad på Martin Widmarks böcker. Inspelning i och kring Alingsås. 
 • I juni kommer också Thomas Vinterberg för att spela in Druk

Lotta Tejle och Sissela Kyle spelar huvudrollerna i Enkelstöten, som drar igång andra säsongen i april.

Två tv-dramer får vårpremiär

Colin Nutleys tv-drama Bröllop, begravning och dop blev en stor tittarsuccé på TV4 och CMore med över 1,6 miljoner tittare per avsnitt. I april får två andra Film i Väst-samproduktioner premiär:

Först ut är är säsong två av Göteborgsinspelade Enkelstöten, med Lotta Tejle och Sissela Kyle i huvudrollerna. De återvänder till sina roller som de två osannolika bankrånarna Jenny och Cecilia. Denna gång planerar de en konstkupp mot Kalmars gubbmaffia som samlas i herrklubben Calmare Fellows. Enkelstöten sänds i sex delar och har säsongspremiär 23 april på C More och 8 maj på TV4.

Första säsongen av Alex blev Viaplays mest sedda premiär hittills bland originalserier för Norden. Under våren sänds andra säsongen med Dragomir Mrsic, Helena af Sandeberg, Rakel Wärmländer och Maximilian Mrsic i huvudrollerna. Serien börjar sändas i slutet av maj i Viaplay och senare på TV3.


Västsvensk film & tv-drama 2018 är en populärutgåva av de viktigaste händelserna hos Film i Väst i fjol. Går att ladda ner.

2018 – vilket filmår det blev!

Filmåret 2018 blev ett av de mest intensiva i Film i Västs historia. Allt presenterades på bolagsstämman och här är kan du se alla handlingar: Verksamhetsberättelse och Årsredovisning, men också en sammanställning över hur det gått för samproduktionerna på festivaler och galor under 2018. Vill du ha en populärversion av Västsvensk film och tv-drama 2018 så finns den att ladda ner. Film i Väst har också fått en ny styrelse med Kenneth Gustavsson, C, som ny styrelseordförande (hela listan ser du här).


Filmklipparen Lena Runge håller en master class om självledarskap hos filmare och konsten att ge feedback i postproduktionen.

Seminarier för filmbranschen

Tillsammans med Kultur i Väst, Kulturakademin, Wift Väst, Film Music Sweden, Göteborgs Universitet och andra arrangerar Film i Väst under våren en rad kurser och seminarier för att stärka den västsvenska filmbranschen.

Bland de hållna föreläsningarna kan vi nämna:

 • Framtidsspaning om filmen och tv-dramat med Film i Västs strategichef Tomas Eskilsson (lyssna på föreläsningen här)
 • Tvådagskurs i modehistoria för maskörer och kostymörer med Folkteaterns kostymmästare Magdalena Nilsson
 • Seminarium med Fredrik Zander för postproduktionsbolagen om vad produktionsrabatterna kommer att innebära för bolagen i regionen.

Kommande:


Aktuellt på svensk bio

Klicka på affischerna så kommer du till en trailer.


Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, tv-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 161 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 325 nomineringar. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.


facebooktwitterinstagram

 Du får detta nyhetsbrev som samarbetspartner eller vän till i Film i Väst.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.