Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Erik Ljungbergs Stiftelse:

Grattis stipendiaterna Christine Bylund och Björn Jönsson!

Erik Ljungberg. Foto: Privat

Erik Ljungberg (1973-2012) var en uppmärksammad debattör och aktivist inom funktionsrättsrörelsen som inte var rädd för att sticka ut hakan. Han var även framgångsrik entreprenör inom IT och tog fram det webbaserade verktyget Aiai. 

- Stiftelsen vill lyfta personer som verkar i Eriks anda, med att blanda rättighetskamp och aktivism med till exempel kultur, humor eller andra spännande ingångar, säger Anna Bonnevier, som har startat stiftelsen.

Stipendieutdelningen ägde rum vid en ceremoni på Leva & Fungera-mässan i Göteborg den 26 mars.


Motivering Christine Bylund


Erik Ljungberg trodde på orden och ordens makt. Med en skarp iakttagelseförmåga beskrev han samhällets brister, tillkortakommanden och förtryck i analyser som makthavare av alla de slag hade svårt att ignorera eller vifta bort. Genom bloggen Fulldelaktighet.nu samlade Erik skribenter som tillsammans pressade politiker under en hel valrörelse. Ord kan skapa förändring och ordens makt kan förändra hela samhällen, var Eriks budskap.

En av Eriks främsta arvtagare när det gäller att använda sig av ordens makt är Christine Bylund. I skarpa analyser blottlägger hon samhällets brister. Hon skapar nya ord när orden som finns inte räcker till, visar dolda verkligheter för de som inte vill se, och vässar en ofta alltför feg funktionshinderforskning som har varit rädd för att ställa sig mitt i samhällsdebatten.

För att med ordmagi och skärpa, i poesi, politik och forskning, outtröttligt ha blottlagt funktionsfullkomlighetens förtryck tilldelas Christine Bylund Erik Ljungbergs stipendium 2019.

 

Motivering Björn Jönsson


Erik Ljungberg hade en förmåga att knyta ihop olika världar till en självklar helhet. Hos Erik samsades Nyskapande idéer med klassisk politisk aktivism, visionära tankar om samhället med engagemang i den grå lokalpolitiken och arbete för banbrytande tekniska lösningar med ett gediget folkbildningsarbete.

På samma sätt knyter Björn Jönsson samman olika världar. Han utvecklar spännande idéer bland annat genom den ideella föreningen Funkibator, där han har byggt upp Funkibator Syd, samtidigt som han är en engagerad lokalpolitiker i Kristianstad. Han arbetar med frågor om alltifrån rätten till personlig assistans till möjligheten för fler att kunna spela tv-spel. Han driver ett stort upplysningsarbete om Duchennes muskeldystrofi, samtidigt som han arbetar för lösningar för hur unga människor ska slippa malas ner och jongleras runt i de byråkratiska systemen.

För att på ett kreativt sätt ha vävt samman olika världar och engagemang till en självklar helhet som leder fram till nyskapande idéer, tilldelas Björn Jönsson Erik Ljungbergs stipendium 2019.


Följ oss på Facebook eller läs mer om oss på erikljungbergsstiftelse.se!

Du får detta nyhetsbrev för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter