Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

God Jul och Gott Nytt år!

Med detta nyhetsbrev vill vi passa på att tacka för ett roligt och händelserikt år, fyllt av nya samarbeten, möten och idéer.

Krinovas jubileumsår är snart till ända och nu blickar vi fram emot et nytt spännande år med fokus på fortsatt utveckling och hållbar tillväxt!

Vi på Krinova vill önska Er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!


Event 📆

Hitta finansiering och få andra att satsa på din idé!

I samarbete med Entreprenörsstiftelsen bjuder Krinova in finansiärer och företagare som brinner för hållbarhet till en givande dag med kunskapsspridning för ansökan av finansiella medel. Boka in den 16 januari klockan 9-14. 

Som entreprenör känner du stor passion för dina egna idéer, men hur får man andra att satsa på just dina? Stiftelser och andra finansiärer kommer att finnas på plats för att svara på era frågor. Verktyg kommer att presenteras för att vässa din ansökan samtidigt som verksamheter som redan fått finansiellt stöd för sin verksamhet berättar om deras resa.

Det kommer också att finnas chans till att boka in enskilda samtal med finansiärer som du tror kan vara intressanta för dig.

 Deltagande är kostnadsfritt, men kräver anmälan.

Skånska drycker - superlokala festivalen

21 mars 2020 är det återigen dags för Skånska Drycker med sin superlokala festival – större, roligare och ännu mer innehållsrik. Här kan du prova det bästa inom dryck från regionen och möta producenterna personligen.

På plats finns ett 50-tal utställare och det bjuds på workshops. Bland annat blir det lokal-lojal ölprovning, vinprovning Skåne mot Världen, Soberbar, Ciderbar, Cocktailskola, Gastrotalks med utställarna.

Företaget MISO  ger en föreläsning om lokaljäst, Balsgård Foodtech presenterar innovativa drycker m.m. Moderator för dagen är Krinovas business designer Jens Almqvist.

Läs mer 

Storytelling hur kan vi jobba med det för att marknadsföra evenemang?

Tourism in Skåne bjuder in till den första Gastrolution Boost träffen inom fokusområdet storytelling! Vi går till botten med begreppet storytelling, vad är det och varför är de så viktigt? Hur kan man arbeta med storytelling kopplat till evenemang? Det bjuds på teori, inspiration och handfast arbete genom workshopövningar.

Ni får lyssna på Lena Mossbergprofessor i marknadsföring vid Göteborgs Universitet. Lena har forskat och skrivit flera böcker om evenemang, upplevelser, sensorik och storytelling. Sanna Ohlander, Matkommunikatör och projektledare för bl a MovEat och Törst Dryckesfestival delar med sig av sina bästa tips inom storytelling och leder även en workshop där ni får arbeta med era egna stories och sen ge feedback till varandra.

Läs mer


Hypro vinner Innovationspriset i Osby

Hypro får Innovationspriset i Osby. Utifrån grundaren, Tommy Karlssons uppfinning, har familjeföretaget med stor innovationskraft utvecklat traktorprocessorer som i dag säljs världen över.

I Smålatorp utanför Lönsboda i Osby kommun finns i dag 15-tal anställda och här sker all utveckling och provkörning. Via återförsäljare och mässor har Hypro tagit steget ut på världsmarknaden.

›› Läs mer

Miso flyttar in på Balsgård

På Testbädd Balsgård utanför Kristianstad kan företagare utveckla nya drycker och livsmedel med stöd av omfattande branschkunskap, erfarenhet och kreativitet. Nu flyttar det forskningsbaserade företaget MISO in. MISO har utvecklat ett koncept som bygger på att isolera vilda jäststammar från naturen som kan användas av exempelvis vinproducenter och bryggerier.

›› Läs mer

Hälsopunkten – från ToY projekt till verklighet

Under tio veckor 2013 arbetade ett ToY-team med att ta fram ett övergripande koncept kring framtidens hälsomottagning. Tidigare i höstas blev idén verklighet när Hälsopunkten på Högskolan Kristianstad invigdes. 

Utifrån ToY-processen skapade ToY-teamet koncept ”Hälsopunkten”. Ett namn som genomsyras av tanken att ”Hälsopunkten” kan vara en fysisk plats men det ska också kunna vara din egna hälsopunkt.

›› Läs mer


Extra finansiering för företag inom livsmedelskedjan

Vinnova har ett regeringsuppdrag att inom ramen för livsmedelsstrategin stimulera att fler kommersiellt gångbara innovativa produkter och tjänster når marknaden genom till exempel nya företag, licensiering eller utveckling av existerande företag. Därför bjuder Vinnova in företag inom livsmedelskedjan att lämna in intresseanmälan för att verifiera sin nästa affär. Företag inom livsmedelskedjan kan anmäla behov för att i etapper om upp till 100 000 kr verifiera och utveckla sin nästa innovation.

Läs mer

Sten K Johnsons stiftelse

Sten K Johnsons stiftelse delar ut stipendier inom sju områden. Storleken på stipendierna är från cirka 15 000 kronor till maximalt 300 000 kronor. Sökande ska bo och/eller vara verksam i Skåne. Sedan 2013 har stiftelsen delat ut 51 MSEK till 408 stipendiater.

Stipendium kan sökas för konkret, noggrant definierat projekt med specificerad och tydlig projektplan, ett konkret formulerat mål, tidplan och budget. Ansökningarna kommer även att bedömas utifrån kriterier såsom nytänkande, samhällsnytta och gränsöverskridande.

Ansökningstiden för 2020 är 16:e januari, kl. 12.00 – 13:e februari, kl. 12.00.

Läs mer

Leapfrogs – förverkliga din idé

Har du en idé som du gått och tänkt på? Hade du velat jobba heltid med den för att se om den faktiskt kan lyfta? Eller har du kanske redan jobbat på en idé men behöver ännu mer tid och pengar för att utveckla den? Vi hjälper dig! Leapfrogs ger dig 30 000 kr för heltidsarbete på din idé under juni-augusti. Utöver det finansiella stödet så erbjuder vi dig även affärsutveckling, workshops i bl.a. säljpitchning och ett värdefullt nätverk!

Tanken bakom Leapfrogs är att ge dig möjligheten att testa din idé. Det är helt okej att komma fram till att idén inte fungerar och inte är värd att jobba vidare med, för det ger ju dig istället möjligheten att fokusera på en annan idé som kanske blir den som lyckas!

››Läs mer  

Elmia Innovation Award

Elmia Lantbruk Innovation Award är utmärkelsen som lyfter ny och innovativ teknik inom jordbruk och animalieproduktion. De produkter som får utmärkelsen anses vara så intressanta att de bidrar till att utveckla det svenska lantbruket.

Läs mer


200 skapade jobb

Sedan hösten 2017 har Krinova en utökad finansiering från Region Skåne och Kristianstads kommun för att erbjuda innovations- och utvecklingsstöd till matföretagare i hela Skåne.

Under 2017 och fram till sista november 2019 har drygt 150 matföretagare sökt sig till Krinova för att få stöd, det är företag med en vilja och drivkraft att växa och utvecklas. 

Det har resulterat i att matföretagen som använt Krinovas Innovationsarena tillsammans skapat närmare 200 nya jobb och attraherat över 30 miljoner kronor i externa medel som riskkapital och utvecklingsmedel under de senaste två åren.

Läs mer›› 

ToY - Beyond the future

ToY:arna Christof Gasser, Caroline Pettersson och Elin Hansson bjöd på många inspirerande tankar och spännande lösningar när de presenterade sitt arbete för beställaren Tourism in Skåne. Under 10 veckor har de dykt på djupet kring hur man kan locka framtidens urbana besökare med upplevelser kopplade till naturen och mat & dryck.

Uppdraget ”Beyond the future” var tudelat och omfattade dels att leverera ett arbetssätt till Tourism in Skåne för att skapa bättre förutsättningar för medskapande processer i näringen. Den andra delen av uppdraget handlade om att ta fram fyra eller fler konceptuella lösningar med fokus att hjälpa entreprenörerna att skapa värdefulla erbjudanden för framtidens besökare till Skåne.

ToY (Team of Young professionals) är ett verktyg utvecklat av Krinova och som bygger på öppen utmaningsdriven innovation. Utmärkande för ToY är att utvecklingsteamet är sammansatt av nyutexaminerade studenter med olika utbildningar och bakgrund och som därför kan belysa utmaningarna ur olika perspektiv. Teamen handleds av Innovationsarenans erfarna business designers.


Morgondagens kompetenser i livsmedelsproduktion

Livsmedelsindustrin är i omvandling och då krävs nya kompetenser. I den här rapporten görs en ansats att beskriva dagens och morgondagens kompetenser i lantbruket och livsmedelsindustrin. Rapporten baseras på offentlig statistik, rapporter och intervjuer med branschföreträdare, och är resultatet av ett samarbete mellan regionerna i Skåne, Västra Götaland och Östergötland.

›› Läs mer och ladda ner rapporten


Nya hyresgäster

I december välkomnar vi Nöjesakuten som ny hyresgäst på Krinova.

Nöjesakuten är frilansande evenemangs & nöjeskonsult och sitter i huvudbyggnaden.


Om Krinova Incubator & Science Park
Krinova driver nytänkande och skapar jobb och tillväxt. Det gör vi genom att omvandla samhällsutmaningar till innovationsprojekt, engagera företag, offentlig sektor och akademi i samverkan som leder till långsiktig och hållbar utveckling. 

Vi är en mötesplats för människor och idéer och erbjuder innovations- och utvecklingsstöd till såväl företag som ännu befinner sig på idéstadiet till etablerade företag. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa skapar vi samarbeten och projekt på regional, nationell och internationell nivå. Under drygt tio år har vi drivit olika livsmedelsrelaterade initiativ och är Sveriges största och första inkubator och science park med fokus på livsmedel. Krinova ägs av Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad och är en av de ca 65 medlemmarna i den nationella branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks (SISP). 

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här. | Tipsa en vän om att bli prenumerant här