Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Leveransdags
Året avslutades med högt ställda planer och ambitioner om att spänna bågen så den riktigt knakar, så nu har det blivit dags att gå in i leveransmode.

På att göra-listan står bland annat möten med politiker och beslutsfattare för att diskutera resolutionerna från Utlandssvenskarnas parlament, men också förbereda en boklansering kopplat till kompetens och hemvändande svenskar, arrangera ett spännande seminarium baserat på en rapport om internationella studier - för att inte tala om urvalet av Årets svensk i världen 2020.

Som om det inte räckte fyller vi på skissbordet med idéer inför det nya seminarieinitiativet i höst som handlar om svenskt ledarskap.

Håll i hatten, nu kör vi!

Cecilia Borglin, generalsekreterare

Foto: Bengt Säll

Möt styrelsen

I denna serie får du möta Svenskar i Världens styrelse. Här delar de med sig av sina utlandserfarenheter och berättar om varför de engagerar sig i styrelsen. Näst på tur, Ibbe Gnem!

Tidigare intervjuer: 

Hanna Waerland-FagerLennart KoskinenClaes-Johan GeijerAdrian StymneLouise SvanbergErika Lundquist, Annika RembeErik BelfrageKim KällströmClaudia Olsson, Jonas Hafström


Vinnare av julens tävling!

Vi har nu korat en vinnare i jultävlingen som handlade om vilket land ni helst vill bo i. Grattis Annica Sigevall! Med din motivering har du vunnit ett års medlemskap.

"Jag skulle välja att bo i Oman. Jag har nyligen flyttat tillbaka till Sverige efter att ha bott och jobbat i Oman i 10 år. Oman är ett otroligt vackert land med höga berg, en kustlinje längs hela landet och en röd öken som tar andan ur en. Omanierna är dessutom fantastiskt vänliga, generösa och tillgängliga människor. Det har varit en ynnest och glädje att jobba där som chef i både den privata och statliga sektorn under så många år."


Konfirmation på distans för utlandssvenskar

Ni läste rätt! Nu finns det möjlighet för utlandssvenska ungdomar att konfirmera sig i Svenska kyrkan på distans. 

Det är S:t Johannes församling i Stockholm med kyrkoherde Catharina Segerbank i spetsen som står bakom initiativet Konfa: Sweden. Det finns många ungdomar boendes utomlands som gärna vill konfirmera sig, och då vissa församlingar är små och därmed får svårt att få ihop grupper är konformation på distans ett bra alternativ. 

I sommar kommer runt 30-40 utlandssvenska ungdomar från hela världen att delta i konfirmationsundervisning och aktiviteter i Stockholm. Församlingen har tagit fram ett anpassat undervisningsmaterial för distansundervisning som heter Pray for Europe. Konfirmationen avslutas med en konfirmationsgudstjänst i S:t Johannes kyrka den 1 augusti.

Läs mer och anmäl dig här.


Visste du att...

...ett år egentligen innehåller 365,25 dagar? (Klurigt värre!) Det är anledningen till att man var fjärde år lägger till en extra dag i februari och det året blir därmed ett skottår, som i år.


Fler representanter hitåt!

Bor du i Wacol, Australien eller kanske i Ageo i Japan så behöver vi dig! Vill du hjälpa andra svenskar att etablera sig i din stad så hör av dig till oss. Du kan läsa mer om rollen här och se vilka andra länder och städer som är aktuella.


Astrids Indien-podd

Vår SVIV-representant Astrid Johansson bjuder dig på en härlig blandning av information, humor och intervjuer i sin podd om Indien. In och lyssna här


Dags för nytt jobb?

Julledighet brukar sätta igång lusten att byta jobb. Då vill vi tipsa om jobbmatchningstjänsten Exparang som alla medlemmar har tillgång till. Inlogg hittar du här. Lycka till!

 Vem blir Årets svensk i världen 2020?

Det är dags att nominera dina favoriter för chansen att bli Årets svensk i världen 2020. Skicka din nominering med en motivering till sviv@sviv.se senast den 23 januari. 


Nytt namn för garantipensionen?

Som många vet är garantipensionen under utredning efter en EU-dom från 2017. Utredningen har nu överlämnat ett delbetänkande där förslaget är att garantipensionen ersätts med en ny förmån som kallas för grundpension. Förslaget innebär att det blir en pensionsförmån och inte en minimiförmån. Arbetet.se har skrivit en kortare jämförande text om det nya förslaget. Läs den här

Vill du läsa hela delbetänkandet finns det här.


Hemvändarkyrka för utlandssvenskar

Den 26 januari kl 11.00 firar S:t Johannes församling i Stockholm Johannesmässa deluxe. Anledingen till firandet är att de har tagit sig an rollen som hemvändarkyrka för utlandssvenskar. Det utlovas en storslagen mässa med vacker musik och sång, och det bjuds på alkoholfritt bubbel och snacks. Alla är välkomna! Läs mer här.Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 
Tack till Volvo GroupMedicoverEssitySEBHandelsbankenAtlas CopcoEricsson, H&M, Stena Sessan RederiNovare, Ecolean, Elekta, Alfa MovingGrant Thornton, IDTM, IKEALundin S A, Mellby GårdOriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.


facebookinstagramyoutubelinkedintwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig för vårt nyhetsbrev. Har du ångrat dig, klicka här.