Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

MÅNADSNYTT TILL NÄRINGSLIVET


Coronarelaterade insatser

Verksamt.se - samlad information från myndigheter

Håll dig uppdaterad om nya coronaviruset och covid-19

Här finns samlad information om tillfälliga ändringar i lagar och regler som är viktig för dig som företagare att känna till med anledning av coronaviruset och covid-19. Exempelvis:

LOKALA INSATSER


Utvecklngsavdelningen uppmanar alla Malåbor att tänka på att bibehålla vår lokala servie! Genom att tidigarelägga inköp som du har planerat, köpa presentkort, beställa hem varor, komma med önskemål till våra lokala företagare om tjänster som saknas. Tillsammans kraftsamlar vi i Malå!  

Utvecklingsavdelningen omfördelar projektmedel och prioriterar satsningar utifrån branschspecifika behov (Projekt "Utveckling av näringslivet och företagsklimatet i Malå kommun", 1,76-medel samt projekt NiMR - Näringslivsutveckling i Möjligheternas Region).

 

STÖD: RIKET OCH REGION


Samlad information från Skatteverket

Här finns samlad information från Skatteverket som är viktig för dig som företagare, förening eller offentlig aktör att känna till i samband med coronaviruset och covid-19.

Det finns flera sätt att förbättra din ekonomiska situation och vi guidar dig genom möjligheterna. Här finns också information om vad som gäller om du har problem med att hinna deklarera eller lämna andra uppgifter i rätt tid. Notera att informationen är uppdelad på olika målgrupper:

  • enskild näringsverksamhet och delägare i handelsbolag
  • aktiebolag, ekonomiska föreningar och bostadsrättsföreningar
  • ideella föreningar, stiftelser och registrerade trossamfund
  • offentliga aktörer.

Hyresstöd till utsatta branscher

Regeringen har beslutat om en tillfällig rabatt för företag i vissa branscher. Rabatten är en överenskommelse mellan företaget och hyresvärden och gäller från 1 april till den 30 juni 2020.

Det berör dig som är verksam t.ex. inom hotell- och restaurang, handel, frisörer, kroppsvård, fysioterapeuter Se vilka branscher som stödet omfattar

Vem kan ansöka om stödet? 

Det är hyresvärden som ansöker om stödet i efterhand. En grundförutsättning för stödet är att hyresvärden har kommit överens med sin hyresgäst om sänkt hyra. Mer information om ansökningsförfarandet kommer. Läs mer: https://www.boverket.se/sv/bidrag--garantier/stod-nar-vissa-lokalhyresgaster-fatt-rabatt-pa-hyran/

Tala med din hyresvärd! 

Foto: Ingrid Sjöberg


Nytt: omställningsstöd till företag

 

Den 30 april presenterade Regeringen ett nytt omställningsstöd på sammanlagt 39 miljarder kronor för svenska företag. Förslaget omfattar företag som haft en årsomsättning på minst 250 000 kronor och ett omsättningstapp på minst 30 procent. Omsättningstappet beräknas på mars och april 2020 jämfört med samma månader förra året. Stödet kommer betalas ut genom Skatteverket där maxbeloppet föreslås vara 150 miljoner kronor per företag. Regeringen föreslår att det ska träda i kraft den 1 juli 2020.

OBS! Det finns ännu ingen möjlighet att söka det föreslagna stödet.

 Läs hela pessmeddelande från Finansdepartementet. 


Regionalt i Västerbotten: Tillfällig omställningscheck till följd av covid-19/Corona

Läs mer: www.regionvasterbotten.se

På grund av den pågående corona-pandemin har Region Västerbotten tagit fram en ny stödform för att hjälpa företag med max nio anställda som drabbats extra hårt av corona-pandemin att genomföra omställningsinsatser som krävs för att bemöta krisen. Region Västerbotten har avsatt 25 miljoner kronor för denna tillfälliga stödform som är sökbar tom 2020-09-30. Detta tillfälliga stöd kan lämnas med upp till 100% av godkända kostnader, i hela Västerbotten. Stödet kan ges enbart för "mjuka" kostnader. Stödet behovsprövas för varje företag och Region Västerbotten prioriterar ansökningar där stödet behövs bäst. Stödbeloppet är maximerat till 150 000 kr per företag

Se informationsfilm om stödet. 

 

Nationella företagsakuten

Akut rådgivning till företag i hela landet som drabbats ekonomiskt av covid-19. Kostnadsfritt.

Vårt nationella telefonnummer är 010-241 13 00. Telefontiden är vardagar mellan 08.00-16.00.

Vi finns tillgängliga för chatt vardagar mellan 08.00-16.00, men du kan skicka ett meddelande till oss dygnet runt, så återkommer vi så snart vi är på plats. 

Du kan kontakta oss via Kontaktformulär

 

Tips på webbinarium

Har du behov, tid och/eller intresse finns många intressanta webbsända föreläsningar och informationstillfällen på facebook och andra plattformar.

 

Experter på Björn Lundén förklarar: Corona – så påverkas du som företagare och arbetsgivare

StyrelseAkademien: kris ur ett styrelse- och ägarperspektiv

På StyrelseAkademiens YouTube-kanal finns tillgängliga webcast för dig som är företagsledare/ägare eller är styrelsemedlem. Tema: kris ur ett styrelse- och ägarperspektiv och krispaket eller företagsrekonstruktion. 

 

Vad gör du när hela världen förändras i ett enda slag?

Om detta kommer vi att prata om i vår nästa digitala livesändning som äger rum 28 maj kl 14. Du möter tre experter och företagare som ändrat hela sin tillvaro, samt får tips och råd från experter från Almi. Eventet är helt kostnadsfritt. Anmäl dig till livsändningen via länk. 

Företagarnas Corona – råd och stöd till företag

På gång

Barnmässan 2020 i Malå

25-26 september

Planeringsarbete pågår 

https://www.facebook.com/events/248009136255704/ 

 

Landsbygdsdagen 2020

Planeringsarbete pågår. 

Äger rum i Malå kommun under hösten 2020.  

Koncenceptutveckling pågår.  

Sker i samarbete mellan Skellefteå, Norsjö och Malå kommun. 

Målsättning 2020 är att unga i de tre kommunerna ska arbeta med utformning av aktiviteter. 

Här finns jobben och möjligheterna 2020, v.45

Tema: Hållbarhet 

Planeringsarbete pågår. 

http://visitmala.se/har-finns-jobben/

Ung och företagsam

Malås unga i fokus!

Malå Sommarentreprenörer 2020

Vi tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet!
Har du idéer och/eller vill vara med och utveckla Malå, kontakta Anna-Sara Rannerud, Ung och Företagsam utvecklare, e-post anna-sara.rannerud@mala.se

Övrig affärsutveckling

Hjälp till förberedelse för ägarskifte

Utvecklingsvadelningen samverkar med projektet CooCon för att genomföra smidigare ägarskiften.

Står ditt företag inför ett ägarskifte eller generationsskifte inom fem år? Har du funderat ett tag men vill bolla dina idéer med oss före du tar kontakt med CooCon? Vi på Utvecklingsvadelningen finns till för dig. Mer om CooCon och deras arbete med ägarskiften hittar du på projektets hemsida.

Utvecklingsavdelning informerar

Möt vår nya medarbetare

Kamal Blyborg

Integrationssamordnare, 100%

0953-14046

kamal.blyborg@mala.se

 

Enhetschef/Företagslots
Anna Karin Horney 

Tfn: 0953-140 76
anna-karin.horney@mala.se 

Företagslots 
Aleksandra Simanovskaya

Tfn: 0953-140 61
aleksandra.simanovskaya@mala.se 

Företagslots
Maria Larsson 

Tfn: 0953-140 57
maria.i.larsson@mala.se 

Kontakta oss på Utvecklingsavdelningen!

Vi ställer om företagsservicen, alltid redo!

TA HAND OM DIG OCH VARANDRA ❤


facebookinstagramyoutube

Det digitala nyhetsbrevet ska bidra till en förbättrad information och ett förbättrat näringslivsklimat. Ansvarig utgivare är Malå kommun, Utvecklingsavdelningen. För kontaktuppgifter till medarbetare på avdelningen besök www.mala.se


Malå kommun ger ut nyhetsbrev till företag i kommunen löpande.  Skulle du vilja avsluta din prenumeration, kontakta maria.i.larsson@mala.se

Sent with Get a Newsletter