NSPH Nyhetsbrev Nr 6 2020. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 6 - torsdagen den 4 juni 2020

Efterlängtad forskning kring brukarinflytande

Ett samarbete mellan forskningscentret CEPI och NSPH har visat sig vara ett vinnande koncept för att få fram mer pengar till forskning kring brukarinflytande och kvalitetsgranskningar inom vård och omsorg. Forskningsrådet Forte beviljar nu mer än 10 miljoner kronor till projekt som ska studera brukarinflytande.

-Det samarbete som upparbetats mellan CEPI och NSPH är en förutsättning för att sådana här projekt ska gå att planera och genomföra. Glädjande är också att NSPH intresserat sig för forskning och haft ett intresse för att granska och reflektera över sina egna aktiviteter och verksamheter, säger professor Urban Markström, knuten till CEPI (till höger i bild).
Läs mer >>


PODDEN: Kjell Stjernholm om identitet och folkbildning

-Är du funktionshindrad så ska det vara den dominerande identiteten, oavsett vem du är. Du är inte en älskare, utan en funktionshindrad som har sex, säger Kjell Stjernholm i det senaste avsnittet av NSPH:s podd. Hans arbete har givit tillfälle att fundera över funktionsnedsättning i relation till identitet – personer tillåts inte själva definiera vilka de är utan det gör omgivningen. Numera är han nationellt ansvarig utvecklare för Studieförbundet Vuxenskolans folkbildning på funktionsrättsområdet. Han är även grundare till Mooms-teatern i Malmö. Samtalet fokuserar på stigmatisering, inflytande och makt. Hur kan man kan göra riktade insatser mot en grupp utan att stigmatisera den? Hur stärker man egentligen en grupp utan att peka ut dem?
Lyssna här>>


Vi välkomnar två medarbetare i vårt nya projekt!

Caroline Lindström

Kommunikatör på NSPH:s nya projekt Inflytande i rättspsykiatrin.

Caroline har tidigare arbetat på Hjärnkoll men nu tagit klivet över till NSPH.
- Jag har erfarenhet av psykisk ohälsa, både för egen del och som anhörig, så det är ett ämne mitt hjärta klappar extra hårt för. Jag vill vara med och förbättra situationen för personer som varje dag kämpar med psykisk ohälsa, NSPH är därför helt rätt arbetsplats för mig, svarar Caroline Lindström på frågan om vad som lockade henne till NSPH.

Läs mer>>

Emelie Lundin

Projektledare för NSPH:s nya projekt Inflytande i rättspsykiatrin.

Emelie har 15 års erfarenhet av utvecklingsinriktat arbete inom civilsamhället och folkbildningen, främst genom Studieförbundet Vuxenskolan.
- Möjligheten att kunna organisera och tillvarata olika gruppers och individers perspektiv och intressen är fundamentet i ett gott samhälle. Och frågor som rör just hälsa, kognition och hur vi människor upplever och orienterar oss utifrån vår livssituation är bland de viktigaste i vår tid. Därför vill jag jobba hos NSPH just nu. säger Emelie Lundin. Läs mer>>


Nu satsar vården på digitala brukarråd

Efter en stor ökning av digitala vårdbesök under våren så börjar det nu även organiseras digitala brukarråd efter att det efterfrågats bland både patienter och personal inom psykiatrin. Brukarrådens syfte är att öka delaktigheten och inflytandet bland brukare och belysa patientperspektivet.

– Jag tror att mötesformen kan öka delaktigheten ytterligare när man kan koppla upp sig var man än befinner sig. Lösningen kommer absolut finnas kvar om föreningarna uppskattar det, säger Eva Smith, samordningschef och biträdande verksamhetschef för psykiatrin vid Akademiska sjukhuset I Uppsala.

Senaste mötet tog upp hur patienterna uppfattar omställningen till digitala vårdmöten. Deltog gjorde representanter från brukarföreningarna Riksförbundet Balans, IFS-Intresseföreningen för schizofreni, Equal Uppsala, OCD-Förbundet och Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH. Läs mer >>


Nio krav för en bättre ätstörningsvård

I samband med internationella ätstörningsdagen 2/6 så presenterade Frisk & Fri nio krav som de ställer på ätstörningsvården. Kraven är baserade på "de nio sanningarna om ätstörningar" som tagits fram av professor Cynthia Bulik, som driver CEDI (Centre for Eating Disorders Innovation), på Karolinska Institutet.

Läs mer och se videon >>

Suicide Zero lanserar podd

Podden ska fokusera på psykisk ohälsa och suicidprevention. Ämnen som diskuteras är bland annat varför självmord är så starkt kopplat till stigma och tabu, och hur man kan förändra samhällets syn på psykisk ohälsa. Första avsnittet ute nu!

Läs mer och lyssna >>


Lyssningstips: Funka i P1 om Corona och psykisk ohälsa

Torsdagen 14/5 hade radioprogrammet Funka i P1 tema psykisk ohälsa och Coronapandemin. Programmet tog upp det ökade trycket på stödlinjer så som Självmordslinjen, vilka insatser som behövs för att minska den psykiska ohälsan i samband med pandemin och om hur det är att gå igenom krisen när man redan lider av psykisk ohälsa.

Deltar i programmet gör bland annat Hjärnkollambassadören Tove Lundin, MIND:s generalsekreterare Karin Schulz, Susanne Nordling (MP) som är politiskt ansvarig för psykiatrin i Region Stockholm samt Hans Bergström som är med i den seniora referensgruppen i NSPH-projektet Åldras och må bra.

Lyssna här >>


NPF-familjer drabbas av Coronabegränsningar

Riksförbundet Attention har genomfört en enkätstudie bland sina medlemmar om hur Coronapandemin påverkar dem. Resultatet presenteras i rapporten ”Rutinerna slås sönder och plötsligt står vi helt utan stöd”. Där framkommer att krisen slår extra hårt mot personer med NPF och deras anhöriga, och nu efterlyser Attention åtgärder för att minska belastningen på de drabbade familjerna. Mer om undersökningen och den fullständiga rapporten finns på Attentions hemsida. Läs mer >>


NSPH i Örebro inviger ny hemsida

Nu har NSPH i Örebro en hemsida med information om deras regionala nätverk och deras verksamhet. Besök hemsidan >>


facebooktwitterhomepagelinkedininstagram

Välkommen till NSPH:s nyhetsbrev, som håller dig uppdaterad om viktiga händelser och relevanta nyheter ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv. Vi arbetar för att öka inflytandet på psykiatriområdet för våra organisationer och för de människor vi företräder.

Nyhetstips: mejla till lisa.ringstrom@nsph.se


Avregistrera din prenumeration, klicka här.  Kontakta NSPH info@nsph.se