Måndag 27 juli 2020
Strand-Bulletinen ges ut av Strandbadens Byaförening. 

Strand-Bulletinen i tryckt form delas ut i alla ca 500 brevlådor i Strandbaden fyra gånger per år.
Den finns också att läsa på www.strandbaden.info.
E-postutskicket med Strand-Bulletinen kan komma flera gånger under ett år
och har inte alltid samma innehåll som den tryckta versionen.

www.strandbaden.info • info@strandbaden.info


Väl mött på årsmötet
2 augusti!

Årsmötet, som var planerat till 1 april, flyttades fram till söndagen den 2 augusti kl 13.00. Mötet blir inledningen på årets sommarträff med firandet av Strandbaden 110 år.

Årsmötet hålls utomhus och under tak i anslutning till Kyrkan på Örestrand. Området för mötet kommer att vara avspärrat med band. Innanför avspärrningen håller vi avstånd och ser till att det inte blir mer än 50 personer. Vi brukar inte vara fler på årsmötena. Om vi blir många kommer en första åtgärd vara att vi inte är mer än en person per hushåll.

Direkt efter det korta årsmötet blir det kort information om pågående strandbadenaktiviteter med möjlighet till frågor och synpunkter

Årsmötet är väl förberett. Dagordningen för årsmötet är i enlighet med det som fanns i Strand-Bulletinen 6 mars 2020, där även verksamhetsberättelsen för år 2019 fanns med.

 

Föreningens revisorer Anne Sofie Löhr och Bo Hallberg har granskat räkenskaperna och föreslår ansvarsfrihet för räkenskapsåret. Resultatet för 2019 uppgick till 5.844 kronor och eget kapital var vid årets slut 129.983 kronor.

Valberedningen med Elisabeth Rosenqvist (sammankallande), Eva Almér och Peter Svensson föreslår omval av de personer i styrelsen som är villiga att kvarstå. Elisabeth Rosenqvist har avböjt omval och där föreslår valberedningen nyval av Bitt Larsson på ett år. Bitt var tidigare föreningens sekreterare. Som ersättare för Bitt föreslår valberedningen nyval på två år av Kristina Hesselmark. Valberedningen föreslår omval av revisorerna.

Valberedningen ska bestå av minst två personer. Eva Almér och Ulrika Kallin kommer att föreslås. Gärna att fler är med.

Är du intresserad eller vet du någon annan som är intresserad och villig? För fram förslaget vid årsmötet eller skicka det redan nu till info@strandbaden.info.

Styrelsen föreslår att medlemsavgiften för år 2021 är oförändrat 100 kronor/hushåll. Inga motioner har inkommit.


Det Gamla Strandbaden

Strandbadens Byaförening har genom ”Historiska gruppen” tagit fram ett 16-sidigt häfte om det gamla Strandbaden, där man kan följa byns utveckling från ”ödemark” till populär badort.

Häftet delas ut gratis (så länge upplagan räcker) till medlemmar i Strandbadens Byaförening i samband med årsmötet den 2 augusti. 

 

Utställning om Det Gamla Strandbaden

I samband med årsmötet den 2 augusti visas i kyrkan på Örestrand ett tiotal planscher med gamla bilder från Strandbaden tillsammans med en kort historik. Kl 14.30-16.00.

Har du själv minnen från Strandbaden är du välkommen att dela med dig. Det behövs ingen föranmälan – det är bara att komma och berätta! Cirkatid kl 13.30-14.30.

Framställningen av häftet och utställningen har kunnat ske tack vare bidrag från Stiernstedt Kockenhus Kulturförening.Midsommar – nästan som vanligt!

Årets midsommarfirande på Lärkan blev precis som tidigare år en fest för hela familjen med sång, dans och picknick i det gröna. Möjligtvis var deltagarantalet något lägre – eller så var alla bara väldigt duktiga på att hålla avstånd och sprida ut sig på Lärkängen.

I vilket fall var det mesta som vanligt. Barnen plockade blommor och grönska och Svenn Floer och Jerry Meliander körde barn och vuxna på blomstervagnen till Lärkan där midsommarstången kläddes och restes i god tid till dansen.

Eva Almér ansvarade för sång och dans, Stina Blad ledde lekarna, och senare även brännbollen, och barnens föräldrar hjälpte till med dans och lekar.

Allt var lika trivsamt, roligt och soligt som det brukar vara på Lärkan! Följ med Lasse
på bigårds-safari

Lars Rosenqvist – känd som JanLars, och Strandbadenbo sedan 1980-talet – bjuder in till bigårds-safari på biodlingen vid Höganäs flygplats.

Lasse berättar under ca en och en halv timme om hur modern biodling bedrivs och vilka produkter som blir resultatet. Det finns också möjlighet att köpa JanLars produkter.

Safarin är gratis. Tag gärna med egen picknick-korg.

Tid: Torsdag 30 juli, kl 10.
Plats: Flygplatsvägen, till höger innan flygplatsen.
Föranmälan: Senast onsdag 29 juli till 
info@strandbaden.info

Max 30 personer vid varje tillfälle.

Nästa tillfälle: Lördag 8 augusti, kl 15.


IBC Elinstallation

Den rullande glasskiosken

I sommar möter du en rullande glasskiosk på stranden och runt om i Strandbaden och Höganäs. Det är Martin Olsson från Strandbaden som har invigt sin glass-cykel.

Vid fint väder finns Martin vid bland annat Margretebergs Strand, Kvickbadet, Skateparken och Blå Hallen. På bilden har han stoppats av ett glass-längtande sällskap vid Magasin 36.

Sommarutmaning

Sommarutmaning kallas sommarens tipspromenader som passar både stora och små. Packa ner matsäck och badkläder för det blir en fin utflykt till en av Kullabygdens härliga stränder.

Tipspromenaden ”håller öppet” fram till 31 augusti.

Mer information finns vid starten vid Friluftsfrämjandets bod på Perronggatan (vid Stationstorget i Strandbaden).

Läs mer här >>Winnie’s i Gränshyddan

Krapperupsvägen 2 (med ingång från Dannevangsvägen) finns Winnie Boströms lilla butik. Winnie gjuter föremål i betong som hon pigmenterat.

I Winnies butik, utanför huset med namnet Gränshyddan, trängs dekorativa föremål med bruksvaror som glas med betongfötter och pallar med kuddar i betong.

Winnie är född i Danmark och hamnade i Höganäs under sina tidiga tonår. Att hon började gjuta i betong var en tillfällighet.

När yngsta sonen var två år återvände hon till Danmark och bosatte sig i en liten by utanför Roskilde. Där började hon arbeta med lera. Många år senare hittade hon tillbaka till Höganäs men hade inte tillgång till någon ugn. På jakt efter nya material upptäckte hon betong.

Winnies butik har ”alltid öppet”. Hon nås på tel 073-080 00 65.


Glasmästar'n i Höganäs

När Strandbaden
stod på topp

Fram till 1950-1960 var Strandbaden en känd badort med flera hotell, pensionat, restauranger, caféer och affärer. Då stod byn på topp som turistort.

Nu har tågen slutat rulla och turisterna har för länge sedan rest vidare, men för oss som bor och lever i Strandbaden har byn aldrig stått högre i kurs än nu – vårt härliga Strandbaden!

Tidningen Kullaliv har tryckt upp en affisch som skapades av konstnären Eric Ax-Täckström för Kullens turistförening i slutet av 1950-talet. Affischen finns att köpa bland annat i Höganäs Bokhandel, hos Retro, Kullabygdens Byggnadsvård och i Sjöbutiken.

Storlek: 70 x 100 cm. Pris 185:-

Eric Ax-Täckström (1911-1992) var under 1940-talet anställd på Höganäsbolagets reklamavdelning och bosatte sig då i Mölle där han själv ritade sin bostad med egen biosalong. Han var en hängiven fotograf och filmare. Som formgivare och copywriter anlitades han bland annat av Kullens turistförening och Grand Hotell i Mölle. Men framförallt var han konstnär och målade gärna naturmotiv i olja.Visa att du bor i härliga Strandbaden

Nu börjar Strandbadens egen flagga att synas runt om i byn, inte bara på Stationstorget, där den hissades för första gången den 3 april 2019.

Vill du också visa att du tillhör Strandbaden, kan du beställa en egen flagga, lika den som är hissad på Stationstorgets flaggstång.

Flagga 200 x 120 cm kostar 595 kr/st.
Fasadflagga 120 x 70 cm kostar 410 kr/st.

Fasadflaggstång 135 cm, gul knopp
– inkl väggfäste i plast kostar 125 kr/st.
– inkl väggfäste i metall kostar 210 kr/st.

Flaggorna trycks upp när det inkommit 6 st beställningar av respektive storlek.

Moms ingår i priserna. Frakt tillkommer med 30 kr/flagga.

Skicka din beställning till
info@strandbaden.infoTill vänster grillar Monica Berg korv efter en strandstädning och till höger om henne är det Janne Jurkiewicz och Bitt Larsson som utför samma syssla under en julmarknad.

På nedre bilden lyssnar Elisabeth Rosenqvist på kommunalrådet Ulf Molin vid en byavandring och ovanför till höger är det Strandbadens egen tomte Tompa Hillméus som tar emot önskelistor från barnen.

Överst till höger diskuterar byaföreningens ordförande Calle Hellberg båtuppställning med Miljöpartiets representant Johan Ingvarson och till höger pustar Bengt Arvidsson ut efter genomförd strandstädning.

Nu är vi 290! Kom igen!

2019 hade Strandbadens Byaförening  307 betalande medlemmar, 2018 292 medlemmar och 2017 hela 337 medlemmar, vilket innebar att mer än 70 procent av Strand­badens hushåll valde att stötta föreningen detta året.

I år (2020) har vi hittills (juni) nått upp till 290 betalande medlemmar. Nu saknar vi dig!

Och vi, det är styrelsen för Strandbadens Byaförening. Du ser oss på bilderna här ovanför när vi är ”på jobb”, dvs när vi arbetar för att det ska vara tryggt, trevligt och trivsamt att bo i Strandbaden. Många medlemmar är det enda kvittot vi får på att vårt arbete uppskattas.

 

Och vi måste vara många medlemmar för att göra vår röst hörd gentemot kommunen, Trafikverket, företag och andra när det gäller att tillvarata Strandbadens intressen.

Vi ber dig som ännu inte betalat din medlemsavgift att överväga detta en gång till. Passa på att betala när du kommer till vår födelsedagsfest den 2 augusti, som bara är öppen för medlemmar.

Självklart får du gärna betala innan dess!

Styrelsen för Strandbadens Byaförening

Du är väl med i Strandbadens Byaförening?
Medlemsavgiften är bara 100 kr per år och hushåll (bankgiro 5559-7306).

Anmäl dig här >>

Du kan också swisha till 123-562 54 47. Ange namn och adress.

STRANDBADENS BYAFÖRENING
www.strandbaden.info  •  info@strandbaden.info

Nu väntar vi bara på dig!


Vi saknar e-postadresser till flera boende i Strandbaden

Fråga dina grannar och bekanta om de får våra e-postutskick, annars be dem att mejla
till info@strandbaden.info. Gäller både medlemmar och de som ännu inte är medlemmar
i Strandbadens Byaförening.


REDAKTION: STRANDBADENS BYAFÖRENING, INFO@STRANDBADEN.INFO
PRODUKTION: FALCKS PUBLISHING AB, STRANDBADEN, 070-524 80 54, INFO@FALCKS.EU


Du får detta nyhetsbrev för att du har anknytning till Strandbaden eller Strandbadens Byaförening.