Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Fortsatt stängd gräns till Västra Götaland – öppnar för fyra nya län

Idag öppnade Norge för besök till och från flera län i Sverige. Nu kan normännen åka till Kalmar-, Östergötland-, Örebro- och Värmlands län utan att få 10 dagars karantän.

Blekinge, Skåne och Kronobergs län var sedan tidigare grönmarkerade på Norges lista över tillåtna områden.

Västra götalands län har fortfarande för många smittade och fortsätter ligga på den röda Norska listan. Spanien, som tidigare var grönt är nu rödmarkerat igen.

De nya reglerna gäller från och med 25 Juli.


Dialog på flera nivåer om gränsregler och andra insatser

Coronakrisen drabbar lokala företag hårt även om sommarsäsongen artar sig för många aktörer inom besöksnäringen. Även kommunens ekonomi påverkas genom minskade skatteintäkter och ökade utgifter. Staten har huvudansvaret för att stötta företag ekonomiskt i kristider då kommunerna sällan har sådana resurser. I Strömstads kommun följer vi utvecklingen och inriktningen på stöden. Norges reseregler och strikta krav på mycket låga smittotal för lättnad i regelverket är varit ett ämne för dialog på både regional och lokal nivå. Både Landshövding Anders Danielsson och utrikeshandelsminister Anna Hallgren har engagerats i arbetet med insatser till fördel för lokala företag. Diskussionen har bland annat handlat om strategier för att underlätta för Norges regering att göra undantag för delregionen Norra Bohuslän. Parallellt pågår arbete med insatser med omedelbar verkan. Beslut har bland annat tagits om förskottsbetalning av bokade lokaler och om att förlänga tjänsten som företagslots september ut. Här är andra pågående insatser till stöd för det lokala näringslivet:  

  • Förbetala lokala konferensanläggningar inför höstens och vinterns kompetensutvecklingsinsatser och internutbildningar för kommunanställda.
  • Företagslots förlängt uppdrag t.o.m. september. 
  • Avstånd och trygghetsvärdar på platser med risk för trängsel. Sommarjobb för åtta personer.
  • Kostnadsfria Coronaskyltar. Kommunen erbjuder kostnadsfria skyltar till företag med budskapet ”Välkommen - visa hänsyn och håll avstånd” Budget 30 000kr. 
  • Ung Drive Academy. Entreprenörskapsutbildning på sommarlovet för ungdomar mellan 15-18 år. 10 platser, 3400kr per plats.

Mer om tidigare åtgärdspaket för att stötta det lokala näringslivet.


Strandexkursion för besöksnäringsföretag

Upptäck livet i strandkanten med håv och vattenkikare för att sprida kunskapen vidare till besökare och kunder! 

Vid tre tillfällen under augusti månad arrangerar projektet Marint Gränsforum Skagerrak och Tjärnö marina laboratorium strandexkursioner för dig som arbetar med besöksnäring. Med håv och vattenkikare kommer ni titta närmare på livet under vattnet och i strandkanten. Aktiviteten genomförs som ett sätt att inspirera verksamma inom besöksnäring till att upptäcka de marina miljöerna och inspirera till att utöka utbudet av kunskapshöjande aktiviteter inom besöksnäringen.

Bra att tänka på: Kläder efter väder. Ta gärna med våtdräktsskor eller badskor. Följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om bland annat fysisk distansering och aktiviteten genomförs utomhus.

Plats: Lagunen Camping
Tid: 24/8 kl 13-16, 31/8 kl 9-12, 31/8 kl 13-16.

Läs mer och anmäl dig här


Ny omgång och möjlighet för affärscoachning för lokala företag

Missa inte nytt tillfälle att kostnadsfritt arbeta ihop med en professionell affärscoach! Maritim Utveckling i Bohuslän kommer under hösten startat upp en ny omgång med  affärscoachning,  

Se nya filmen om affärscoachningsprojektet!
Se filmen här
och här i kort version

Intresseanmälan gör du till 
ingela.skarstrom@stromstad.se
För mer information


Skydda ditt företag mot kapning

Det finns en risk att ditt företag eller din förening kapas, även om den är liten. Genom att vara vaksam på tidiga varningssignaler och använda Bolagsverkets app och en digital brevlåda, kan ett eventuellt kapningsförsök upptäckas i tid. Ett snabbt agerande kan minimera skadorna.

Med Bolagsverkets app och en digital brevlåda håller du enkelt koll på ditt företag var du än är. Du får en notis direkt i mobilen och ett säkert meddelande i din digitala brevlåda så fort vi har tagit emot ett ärende för ditt företag.

Det gör att du tidigt kan upptäcka ett misstänkt kapningsförsök, agera snabbt och förhindra registrering av felaktiga uppgifter. Bägge tjänsterna är gratis.

Ladda ner appen här

Skaffa en digital brevlåda här


FRÅN WEBBEN

Företagarhjälpen Fyrbodal

Företagarhjälpen är en kostnadsfri rådgivningstjänst för dig som driver företag i Fyrbodalsregionen och som påverkas av Corona-pandemins konsekvenser.
Läs mer

 

 

Tillsammans för ett besökssäkert Strömstad

På kommunens hemsida har vi samlat skyltar och affischer med viktiga budskap som kan sättas upp på relevanta platser.
Här kan du ladda ned matrialet 

Regler för restauranger och krogar

Folkhälsolsomyndigheten har sammanställt frågor och svar för nya regler för restauranger och krogar. 

Frågor och svar

Strömstad levererar!

Aktörer i Strömstad som under rådande omständigheter hjälper till med inköp, har avhämtning och hemleverans av mat och andra varor.
Läs mer

 

Håll dig uppdaterad!

Vi uppdaterar kontinuerligt vår sida för dig som företagare med aktutell information om coronakrisen.
Läs mer

Kostnadsfri nulägesanalys!

Navigera och parera. Gå från tanke till handling på 30 dagar. Connect ger er möjligheten att göra en genomlysning av er verksamhet för att konkretisera ert nuläge och diskutera möjliga vägar framåt. Läs mer

 

 

Företagsakuten

Företagsakuten fyrbodal erbjuder gratis rådgivning för företag med utmaningar till följd av Coronakrisen

Läs mer

Governmental support to companies in the Corona situation

Business Sweden har sammanställt information om regeringens olika stödpaket på engelska

Läs mer

Räkneverktyg från företagarna

Företagarna har tagit fram användbara verktyg för att räkna hur ditt företags kostnader sänks med korttidsarbete och sänkta arbetsgivaravgifter.
Räkna ut arbetsgivaravgifter

Räkna ut korttidspermetering
Företagslots

Strömstad Kommun har temporärt förstärkt stödet till näringslivet med en företagslots för hjälp och vägledning kring de lokala, regionala och nationella stödinsatser som finns.

Välkommen att kontakta
Leon Eriksson
Företagslots
Telefon 0766-977641 (Telefontid 8.00-12.00)
E-post leon.eriksson@stromstad.se


Övrig kontakt

Allmänna frågor, tillståndsfrågor (livsmedel, miljö, bygglov, alkohol):

Kommuncenter,
0526 - 190 00, kommuncenter@stromstad.se

Frågor vattenbruk och marina näringar:
Ingela Skärström
0705-815723
ingela.skarstrom@stromstad.se

Markförfrågningar och företagsetableringar:
Kristin Ulfstad, mark- och exploateringschef,
0526 - 191 54, kristin.ulfstad@stromstad.se

Mats Brocker, kommundirektör,
0526 - 190 10, mats.brocker@stromstad.se


facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.