Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Foto: Marielle Magnusson

Nyhetsbrev från näringslivsenheten

Sunne 21oktober, 2020

Hej!    

Så var vi där igen. Den första snön har fallit och däckverkstäderna går för högtryck. Vi blir lika förvånade varje år när det vita guldet dimper ner, tänk hur det är. 

Förutom snön så blev det förra veckan klart med vem som ska vikariera som kultur- och näringslivschef under kommande två år. Vår nya kollega är Per Branzén (som vi skickade ut ett kort besked om i förra veckan) och han kommer starta sitt nya jobb den 16 november. Vi är glada att rekryeringsprocessen nu är över och vi snart är fulltaliga på enheten igen. 

I övrigt så rullar det på med utvecklingssatsningar i det befintliga näringslivet och bland nya företagare. Vi har också tät dialog med Region Värmlands handläggare för företagsstöd för att kunna vara behjälpliga på de sätt vi kan i de ärenden där stöd kan komma ifråga. Vi är tacksamma för att Sunne ligger i framkant med bredbandsutbyggnanden då det möjlliggör för att vi ska kunna mötas, om än digitalt och fortsätta hålla en hög servicenivå för de företag som behöver vår hjälp. 

Vi deltar också i programmeringen av nya ERUF-programmet (europeiska utvecklingsfonden) 2021-2027 och lämnar synpunkter till skrivargruppen för Region Norra Mellansverige. Eruf är ett viktigt verktyg för utvecklingsinsatser i näringslivet och vi gör vad vi kan för att Sunnes intressen ska få gehör i framskrivandet av programmet. 

Det händer så klart mycket mer än detta hos oss på näringslivsenheten och något av allt kan du ta del av i artiklarna nedan. 

 

Ha en fortsatt härlig vecka! 

 

Åsa Gertling
EU-samordnare och näringslivsutvecklare


Sagolika Sunne appen

Drygt 2 200 personer har laddat ner vår app. I den kan man följa olika guidade slingor, närmare bestämt 7 slingor. Appen inkluderar också en quiz-funktion. Vi kommer släppa ett nytt quiz för barn inför höstlovet. Har du barn eller barnbarn och vill hitta på något tillsammans kan du enkelt ladda ner appen där appar finns. 


Förlängd ansökan för omställningscheckarna

Sista chansen att ansöka om stöd för omställning hos Region Värmland - ansök senast 1 december! Info om omställningscheckarna


Värmlandsstrategin ute på remiss

Vad är viktigt för dig och platsen du kallar hemma? Över tusen personer har sagt sitt om framtidens Värmland. Till och med den 18 december kan du tycka till om remissutgåvan av Värmlandsstrategin 2040. Engagera dig och påverka framtiden.   

Läs igenom remissförslaget och svara sedan på frågorna i formuläret. 
 
Länken finner du här


Sunne vandringsvecka 2020

Mot alla odds genomfördes Sunne vandringsvecka för tredje året. Vårens vecka ersattes med en höstvecka. Vandringsveckan är ett koncept där berättartraditionen följer med naturupplevelsen genom en berättande guide. Flera boendeanläggningar är involverade i konceptet men i år valde deltagarna att bo på Ulvsby herrgård och på Selma Spa. Veckan avslutades med en skulpturvandring i Rottneros Park. En utvärdering av upplevelsen visade på mycket nöjda vandrare, tio poäng av tio möjliga. 

 

Maria Nordmark
Turismutvecklare


Entreprenörskap och företagande i skolmiljö

Under de senaste två veckorna jobbar vi på Näringslivsenheten med åk 9 på Fryxellska Skolan här i Sunne. Vi jobbar med Entreprenörskap & företagande. Vi tittar även på framtida val och hur viktigt det är med rätt inställning och attityd. Hur man för sig och rör sig idag, särskilt på de sociala medierna här jobbar vi för en mjukare och trevligare ton & hur man framställer sig med bild och text. Dessa veckor gör vi i samarbete med SG/Broby, Ung Företagsamhet Värmland, Handelskammaren Värmland och Fryksdalens Sparbank.

 

Marielle Magnusson
Företagscoach


Företagsträffar i Kyrkbyarna - tema ny näringslivsplan

Vilka insatser anser du är de viktigaste i det kommunala näringslivsarbetet på längre sikt och hur kan vi tillsammans skapa ett ännu bättre företagsklimat? Kom och dela med dig av dina tankar och idéer till näringslivsenheten och representanter för den politiska ledningen i Sunne kommun (Kristina Lundberg, ny KSO presenterar sig under kvällen).   

Vi kommer även ägna tid åt att diskutera utkastet för den nya Regionala Utvecklingsplanen - Värmlandsstrategin 2040 som just nu är ute på remiss i länet.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har därför satt ett maxtak för antalet deltagare utifrån lokalernas kapacitet och möjlighet att hålla avstånd. Vi bjuder på kvällsmacka och kaffe/te. 

3 november kl. 18.00-20.00
Västra Ämtervik, Kulinarika

4 november kl. 18.00-20.00
Gräsmark, Kalasmakeriet

5 november kl. 18.00 – 20.00
Lysvik, Frykens Pärla

17 november kl. 18.00-20.00
Östra Ämtervik, Sjösala

Anmälan: e-post naringsliv@sunne.se eller ring/smsa 076-100 50 44 senast 29 oktober. Reservation: Vid för lågt deltagarantal kan mötet ställas in. Du blir då istället hänvisad att delta vid någon av övriga träffar.

Följ gärna länken nedan och ge redan nu dina inspel om hur planens inriktning bör se ut närmsta åren: 

Enkät ny näringslivsplan 

 

Åsa Gertling
Näringslivsutvecklare 


Besöksnäringen i Sagolika Sunne

Under året arrangeras flera möten med aktörer inom turismen i Sunne. Den 20 oktober möttes besöksnäringen i Sagolika Sunne på Mårbacka minnesgård. Här delgav deltagarna varandra hur våren och sommaren varit under Coronapandemin. Vissa vittnar om fler besökare än tidigare år medan andra haft betydligt förre och kämpar för sin överlevnad. Vi summerar och informerar, vi blickar framåt och pratar om Jul i Sunne. Vi begrundar sviktande gästnattsstatistik och funderar på strategier. Tillsammans hoppas vi också på en snar bättring och fler gäster till Sunne.

Dagen till ära var det filmpremiär. Karl&Moa kom och visade oss en film som de producerat genom Sunne kommuns del  kulturutvecklingsprojektet Cupido. Filmen finns nu att se på Sagolika Sunnes Facebook och senare även på Youtube. Det är sagolikt! 

Se filmen här

Mötet avslutades med en exklusiv guidning av Mårbacka. Tack Irene och Lena för ett fint värdskap och guidningar.

 

Maria Nordmark
Turismutvecklare


Du missar väl inte företagsstafetten på Facebook?

Sedan januari i år har vi kört en företagsstafett på näringslivsenhetens Facebooksida. Genom nedslag hos några av de lokala företagen hoppas vi kunna bidra till ökad kunskap om hur näringslivet i Sunne kommun ser ut. 

Företagen som deltar nominerar varann och bidrar till spridningen geografiskt och bland branscher.  

Kika gärna in på vår Facebooksida och ta del av företagens berättelser och bilder. Hittills har lite fler än 30 stycken deltagit. Företagsstafetten pågår hela 2020. Du finner artiklarna i vårt facebookflöde

 

Åsa Gertling
Näringslivsutvecklare 


facebook

Kontakta oss gärna:

Marielle Magnusson, företagscoach, 072 - 207 90 92, marielle.magnusson@sunne.se   
Maria Nordmark, turismutvecklare, 072 - 201 35 12, maria.nordmark@sunne.se   
Åsa Gertling, EU-samordnare, näringslivsutvecklare 076 - 100 50 44, asa.gertling@sunne.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration? Klicka här