Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Som mottagare av detta nyhetsbrev ska du vara minst 25 år gammal och medveten om att det innehåller information om produkter med alkohol. Om detta inte stämmer ber vi dig att avregistrera dig på länken längst ner.

 

Portvin, rött vin & lite öl på det, är det redan julafton?


Sådärja, då är det påfyllt igen av 2 extremt sköna öl från Stefan Gustavsson. 1 "old school" dubbel-ipa och 1 new england ipa. Flera av er har garanterat testat dem tidigare i år och kommer, precis som mig, beställa dem igen.

För er som inte druckit den kan jag starkt rekommendera dessa otroliga brygder.

/Gonzo


Hälften av druvorna kommer från vingården Vinha da Pisca i Vale de Mendiz, som sköts ekologiskt. Vinrankorna är 80-100+ år. Handskörd, fottrampning i traditionella granitkar (lagares). Efter jäsning och förstärkning med vinsprit så lagrades vinet 2 år i ekfat.

Tät röd färg, fyllig smak med inslag av mörka bär, torkad frukt, choklad, nöt, ek och kryddor. Silkiga tanniner och frisk lång eftersmak. Kan njutas på sin egen hand efter en smakrik middag eller till desserter med choklad, nöt, torkad frukt eller till lagrad ost. 2015 ger en Vintage Port med tydlig struktur och koncentration i kombination med elegans och finess. Enligt Dirk Niepoort är denna årgång bättre än 2011 som tidigare hyllats som bästa på decennier. 2015 kan sparas i 10-20 år beroende av lagringsförhållanden. Restsötma 101 gram/L.


Historien om Langmeil började 1841 med Christian Auricht, som emigrerade från Tyskland till South-Australia. 1843 planterade han de första Shiraz-stockarna i Barossa Valley som är idag de äldsta Shiraz-stockarna i världen. Vinet Freedom Shiraz 1843 är uppkallat efter honom. Idag drivs Langmeil av familjen Lidner som har ett mycket ambitiöst team, med målet att alltid producera toppkvalitet. Man använder sig av toppmodern utrustning och gamla traditionella metoder och har genom åren fått stora internationella utmärkelser och priser, inte minst för sin Freedom Shiraz 1843. Paul Lidner är ansvarig vinmakare. Bröderna Paul och James Lidner köpte Langmeil år 1996, som då stod övergivet. James Halliday Australian Wine Companion har klassat Langmeil med 5 röda stjärnor flera år i rad. 

Freedom Shiraz 1843 2016 - SB.72059 - 815kr

Langmeils absoluta toppvin från den enskilda vingården med vinrankor från 1843, de äldsta dokumenterade Shiraz-stockarna i världen. Vinet har lagrats på franska ekfat under 24 månader, varav 81% nya och 19% 1-2 år gamla ekfat.

Mörkt röd tät färg. Stor inbjudande doft av mörka bär, ekfat, choklad och kryddor. Fyllig, kraftfull smak med oerhörd koncentration, inslag av mogna mörka bär, viol, choklad, lakrits, rostad ek och peppar. Tydliga tanniner som är balanserade av vinets komplexitet, mycket lång eftersmak. Kan sparas i 20-30 år under rätt lagringsförhållanden. Passar till lagrade ostar och rätter av kött med smakrika tillbehör.

Orphan Bank Shiraz 2016 - SB.74102 - 447kr

Detta vin är ett kulturarv precis som Freedom Shiraz, men dessa vinstockar är planterade 1860. Vinet är lagrat 24 månader på fransak ekfat, varav 50% nya och 50% på 1 år gamla fat. Kan sparas upp till 20 år, beroende av lagringsförhållanden.

Fylligt och komplext med inslag av mörka bär, viol, choklad, ceder och lakrits. Vinet har en elegant friskhet, tydlig men balanserad tanninstruktur och mycket lång eftersmak. Passar till lagrade ostar och olika rätter av nöt och vilt med smakrika tillbehör.


Irene Adnell har (som många av er vet) under lång tid kämpat & slitit för att sätta Portugisiska viner på den Svenska kartan och verkligen lyckats. Den framgången fortsätter nu då vi återigen lanserar ett rött vin från Niepoort i det tillfälliga sortimentet.

Bara att korka upp och njuta!

Niepoort Poeirinho 2016 - 92132 - 299kr

Druvor från i snitt 100 år gamla vinrankor. Vingården har skötts biodynamiskt sedan Niepoort tog över den år 2012 men fr om nästa årgång, 2017 är vinerna certifierade med "SATIVA". Jäsning påbörjas i öppna Lagares och avslutas med den malolaktiska jäsningen i ekfat, följt av 20 månader ekfatslagring. Ekfaten är använda 2500 L. Jordmånen i Bairrada är kalkrik och i kombination med närheten till Atlanten ges här friska, eleganta viner.

Fruktig och kryddig doft. Medelfyllig smak med rikt inslag av körsbär, vilda skogshallon, viol, mineral och kryddor. Elegant och friskt, ibland påminner vinets struktur om en Beaujolais Crus eller en Nebbiolo. Servera vid 15 grader i Bourgogne -kupa. Passar till ostar, fågel och ljust kött.

Dina Viner - 90 poäng (+)

Ett ung, friskt vin med fräsch frukt, tydliga tanniner, bra balans och inslag av körsbär, hallon, tranbär, blommor och mineraler.  

Niepoort - bordsviner 

Ett familjeägt vinhus med rötterna i Portvinsindustrin. Idag drivs firman av femte generationen, Dirk Niepoort. Med kollegorna i Douro Boys är Dirk Niepoort en av de viktigaste personerna bakom utvecklingen av bordsviner i Douro. Då han kom tillbaka till firman 1987 efter studier utomlands, påbörjades ett omfattande förnyelse–arbete, man köpte egna vingårdar och började experimentera med bordsviner.


EU:s nya dataskyddsförordning GDPR trädde i kraft 25 maj 2019, med anledning av det vill vi informera er som är mottagare av nyhetsbrevet om att er mailadress finns i vårt register, men inga övriga personuppgifter.

Vill ni avregistrera er från vårt nyhetsbrev är det enkelt att göra det via länk längst ner. Vill ni veta mer om vår uppdaterade dataskyddspolicy, vänligen kontakta oss på info@wickedwine.se

 

www.wickedwine.se

facebook.com/wicked.wine
instagram.com/wickedbeersociety
instagram.com/wicked_wine_club

twitter @ww_crew

 

---

Skicka vidare till en kollega

 

---

Telefon: 08-544 723 53 | info@wickedwine.se 

 

Som mottagare av detta nyhetsbrev ska du vara minst 25 år gammal och medveten om att det innehåller information om produkter med alkohol. Om detta inte stämmer ber vi dig att avregistrera dig på länken nedan.

 

Din epost är registrerad antingen genom formulär på wickedwine.se eller att du har skrivit upp dig på någon av våra tävlingar på mässor och provningar.

 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.