Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Succépremiär av egyptens Oscarsbidrag Factory Girl!

Läs förra nyhetsbrevet här.

På röda mattan: Producenten Mohamed Samir, skådespelerskan Yasmin Raeis, regissören Mohammed Khan och grundaren av ACIS och Malmo Arab Film Festival, Mouhamad Keblawi. Photo: Christofer Zagal

Den 24 april var det sverigepremiär av egyptiska romantiska stordramat 'Factory Girl' på Bio Rio i Stockholm. Biografens röda matta besöktes av regissören Mohammed Khan, producenten Mohamed Samir och skådespelerskan Yasmin Raeis.

På den fullbokade premiärkvällen höll grundaren av ACIS och Malmo Arab Film Festival, Mouhamad Keblawi, ett tacktal där han framhöll vikten i att sprida arabisk film för att skapa möten och att premiären är ett lyft för det svenska kulturutbudet. Egyptiska ambassadören Wael Adel Abdelazim Nasr samt Palestinska ambassadören Hala Husni Fariz var även på plats för att gratta de egyptiska gästerna med blommor.

Flera medier har också uppmärksammat Factory Girl och Arab Cinema In Sweden - ACIS inför premiären.

"Ökat intresse för arabisk film i Sverige" - Kulturnytt i P1 rapporterade på torsdagen och intervjuade regissören Mohammed Khan:

– Det viktiga för mig är inte om publiken tycker filmen är bra eller dålig, det viktiga är att de får en förståelse för karaktärerna i filmen.

– Jag tycker det generellt utmärkande är att alla berättelser som kommer och som vi presenterar är ganska universella och allmänna. Vare sig man kommer från Södermalm eller Kairo så kan man hitta någonting. Någon utgångspunkt för att starta ett samtal med andra människor. Vilket är det viktigaste. - sa distributionskoordinatorn, Josef Kullengård, på Arab Cinema in Sweden till Kulturnytt P1.

- Ju mer vi ser av varandras kultur, desto lättare blir det att leva ihop, säger grundaren av ACIS och Malmö Arabiska Film Festival, Mouhamad Keblawi när Kulturnytt i P4 var på plats och rapporterade.

Efter galapremiären av Factory Girl i Stockholm fortsätter nu filmen att visas på 18 biografer över hela Sverige under april och maj. Besök www.acisfilm.se för mer information kring biografer och visningstider.


Foto: Helena Pataki

Kulturnyheterna SVT

Kulturnyheterna SVT var även på plats och rapporterade:

"Factory girl” är Egyptens Oscarsbidrag 2015 och har skapat stor kontrovers i hemlandet. I helgen har filmen om en ungs kvinnas sexuella frigörelse svensk premiär.

– Hennes styrka är att hon älskar livet och låter sig inte kuvas. Hon fortsätter trots alla svårigheter, berättar Yasmin Raeis.

Klicka här för att se inslaget.

Foto: Helena Pataki

Mohamed Khan och Yasmin Raeis på Q&A efter filmen.

Besök www.acisfilm.se för fler bilder från galapremiären.


"Livligt bildspråk och branta kast mellan humor och allvar.” - Sydsvenskan

"Yasmin Raeis är en uppenbarelse i huvudrollen" - Aftonbladet

"Regissören Mohamad Khan visar upp ett Kairo där det är kvinnorna, som har en stor gemenskap, som får dra de tyngsta lassen” - GP

www.acisfilm.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.