Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Nyhetsbrev 3 2015

Grannsamverkan – mer än en app eller facebook-grupp

Varför ska vi ha Grannsamverkan? Svaret är att vi tillsammans vill minska brottsligheten i vårt bostadsområde. Att Grannsamverkan har effekt är bevisat i flera studier, om den bedrivs i enlighet med det koncept som vi inom Samverkan mot brott värnar om.

Det handlar om att tillsammans hålla uppmärksamhet på det som händer i området, att larma polisen om något inte står rätt till, känna till de rättigheter och skyldigheter vi har som medborgare samt att se över skyddet för bostaden. För att på ett enkelt sätt hålla alla grannar uppdaterade om vad som händer i närområdet så har flera Grannsamverkansområden valt att starta facebookgrupper, maillistor, sms-kedjor eller i vissa fall ansluta sig till olika app-lösningar.

Det ser vi inom Samverkan mot brott som olika sätt att kommunicera inom gruppen. Och att kommunicera med sina grannar är nödvändigt inom Grannsamverkan.

Men en facebookgrupp eller app kan aldrig ersätta de övriga delarna i Grannsamverkan, de delar som gör metoden effektiv mot brott. Med en aktiv Grannsamverkan finns en hög uppmärksamhet i bostadsområdet, polisen finns med som stöd, fler engagerar sig i att se till varandras bostäder, fler vet hur man kan skydda sitt hem och risken för en person som är ute med dåliga avsikter att bli upptäckt är större. Dessa är alla viktiga delar i det brottsförebyggande arbetet och det är också de som avskräcker tjuven. Så, håll Grannsamverkan levande oavsett hur ni kommunicerar med varandra. Läs våra tips om vad man bör tänka på om man väljer digitala lösningar för sin kommunikation på samverkanmotbrott.se.


Tips för ökad vardagssäkerhet

Nu sänker sig mörkret och statistiskt sett ökar inbrotten under hösten. Här följer några hösttips från Samverkan mot brott:

 •        Märk lös egendom
  Märkning gör att föremålen blir mindre värda på andrahandsmarknaden och därmed mindre attraktiva att stjäla.
 •        Upprätta en inventarieförteckning
  Upprättar du en inventarieförteckning har du full koll på vilka värdeföremål du har i ditt hem om något skulle hända.
 •        Säker värdeförvaring
  Pass, smycken, pengar och andra för tjuven attraktiva föremål att stjäla bör alltid förvaras i ett säkerhetsskåp eller värdeskåp när de inte används.
 •        Installera lampor med rörelsevakt
  När en lampa plötsligt tänds utanför din bostad drar det uppmärksamheten till sig och dina grannar kan hjälpa till att hålla koll på din bostad, framförallt under den mörka årstiden.
 •        Installera kåpa över vredet
  Om du har ett brevinkast och ett vred på insidan av dörren bör du installera en kåpa över vredet för att förhindra användning av så kallad låsslunga vid inbrott.

Gräsklipparen skvallrar om att ingen är hemma

Tjuvarna letar efter tecken på att du inte är hemma. Saker som post på hallgolvet och en orörd gräsklippare kan avslöja dig. Dessutom använder de egna knep. Här är några saker du bör vara uppmärksam på för att slippa ett ovälkommet besök!

Läs mer här

 


Ha lås på din brevlåda

I lokaltidningen Mitti hittar vi följande händelsebeskrivning.

”En fredagseftermiddag, strax efter dagens postutdelning i Ursviks villakvarter, parkerar en bil i stadsdelens norra delar. En man hoppar ur bilen och går fram till en brevlåda, tar upp breven och fortsätter till nästa. Tre familjers brevlådor vittjas på samma gata.” Vad var brottslingarna ute efter? Jo, de hade beställt kreditkort i flera familjers namn och var och hämtade posten innan någon hann hem. Familjemedlemmar hade blivit id-kapade. Detta belyser vikten av att ha en låst brevlåda eller på annat sätt se till att posten inte ligger öppen för vem som helst att hämta. En aktiv och fungerande Grannsamverkan hade kunde ge polisen tips om att någon vittjade postlådor så att de hade haft en chans att stoppa dessa brottslingar i ett tidigare skede, så att brottslingarna inte fått hålla på med den här verksamheten i nästan två år.


Båtsamverkan gör skillnad

Det stjäls båtar, båtmotorer och tillbehör för 160 – 170 miljoner årligen och antalet stölder har under flera år ökat. 2013 tyckte Polisen i Västra Götaland att så här kunde det inte fortsätta. De startade då Båtsamverkan i Västra Götaland och i spetsen för det projektet finns idag polisen Thomas Andersson.

Några av Thomas viktigaste uppgifter är att rekrytera fler båtklubbar, bygga nätverk och resa runt i hamnar och utbilda båtägare om hur man förebygger stölder på bästa sätt. Idag finns 120 båtsamverkansområden och verksamheten växer hela tiden. Mycket tack vare det oerhört lyckade resultat som man kunnat visa upp. På två år har antalet stölder minskat från 80 till 12 – det är en minskning med hela 85 %. För detta lyckade arbete har Thomas Andersson också belönats med SSF Polisstipendium 2015 som delades ut vid Security Awards i Stockholm den 17 september.


Så minskar du risken för inbrott

Efter det blandade sommarvädret närmar sig höstmörkret. Och med höstmörkret ökar inbrotten i landet. Nu varnar polisen för inbrottstjuvarna och tipsar om hur du kan skydda dig.

Läs mer här


Samverkan mot brott


Du får detta nyhetsbrev eftersom du deltar i Grannsamverkan eller för att du anmält dig till att få nyhetsbrevet.  Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.