Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

 Grannsamverkansnytt i Karlskrona!

Hej Alla!

Tiden går fort och det var ett tag sedan jag skrev till Er och nu står sommaren framför oss med allt vad det innebär även om temperaturen bitvis känns aningen kall. Under våren har Länsförsäkringar, polisen och räddningstjänsten haft ett antal informationsmöten med områden som vill börja arbeta med grannsamverkan och detta utan att vi behövt marknadsföra det så mycket. Det känns som att man börjar förstå att det är det förebyggande arbetet som är viktigt. Vi har också redan nu bokat in möten för hösten.

Nedan följer redovisning av antalet anmälda bostadsinbrott och det är med stor glädje som vi kan konstatera att det är ett väldigt litet antal bostadsinbrott som har begåtts under denna period. Ur alla aspekter är det bäst med brott som aldrig begås framförallt för de som drabbas av denna oerhörda kränkning som det för många innebär att bli utsatt för ett bostadsinbrott. Vad denna minskning beror på är inte helt enkelt att finna någon förklaring till men jag vill gärna tro att det arbete som ni har lagt ner på att samverka i bostadsområdena är en av många faktorer. Det finns ju dessutom vetenskapligt stöd för att grannsamverkan fungerar och kan förhindra bostadsinbrott. 

Lite att tänka på nu i semestertider är det här med facebook och andra sociala medier, se nedan. I övrigt så hoppas jag att ni alla får en bra sommar med många samverkansmöjligheter och sköna lediga stunder. 

Anders Wiklander Närpolischef Karlskrona


Facebookinlägg kan leda till bostadsinbrott

Skylta inte med din frånvaro Brukar du lägga upp bilder på Instagram eller statusuppdateringar på Facebook när du reser bort? I så fall bör du se över vilka som kan se detta. Enligt polisen och försäkringsbolagen är det så inbrottstjuvarna väljer sina byten.

"Turkiet på måndag! Underbart!". Just den typen av statusuppdateringar på sociala medier ökar risken för bostadsinbrott. Enligt Trygg-Hansas undersökning delar var tredje svensk med sig av sina semesterplaner på sociala medier.

Josef Wiklund, enhetschef på polisen i Sundsvall, menar att man bör fundera på om man verkligen tycker att det är viktigt att meddela att man är borta på semester och om man måste göra det på sina sociala medier. För risken för att tjuven upptäcker inlägget finns ju, konstaterar han.

- Vi har faktiskt ett åtgärdskort som alla poliser i yttertjänst ska ha med sig. Där finns ett antal frågeställningar som man ska ha med sig när man tar upp en anmälan och pratar med målsägande. En av frågeställningarna är faktiskt om de har annonserat att de varit borta. Exempelvis via Facebook eller andra sociala medier, säger han.

Enligt polisen gäller det att man reglerar sina sekretessinställningar på Facebook och andra sociala medier. Men det dyker ofta upp nya funktioner som är svåra att hålla koll på. Exempelvis har reglerna på Facebook ändrats så att när en vän gillar din status om "Thailandssemestern" blir det synligt även i hela den Facebookvännens nätverk. Något man kanske inte har planerat.

- Visst är det ett forum för gärningsmän att leta information på. Det tror jag, säger Josef Wiklund.

Fenomenet kan alltså ses som en ny teknik för inbrottstjuvar att veta var och när det är smartast att slå till. Detta kan jämföras med en äldre metod där inbrottstjuvar håller koll på posten.

- Vi har ju tidigare hört talas om att gärningsmännen sett på brevlådorna att det inte är någon hemma, när man inte har någon dagstidning längre. Så det är ju ett annat sätt för tjuvarna. Och det finns ju en direkt koppling här, alltså gärningsmän använder sig av information för att hitta de hus och platser som de vill göra inbrott på. Det tycker jag att vi kan ta lärdom av, säger Josef Wiklund.

Källa: svt.se (http://www.svt.se/nyheter/regionalt/mittnytt/facebookinlagg-kan-leda-till-bostadsinbrott)


Aktuellt

Anmälda bostadsinbrott i din kommun 2014

 Månad

 Brottstyp

 Jan  Feb  Mars  Apr Maj  Juni  Juli  Aug  Sep   Okt Nov Dec  Summa 
 Inbrott i villa  3  0  2  0  0  0              5
 Inbrott i Lägenhet  2  2  1  0  1  0              6
 Försök t inbrott i villa  0  0  0  1  0  1              2

 Försök t inbrott

 i lägenhet

 0  0  1  0  2  0              3
                           

 


Information från räddningstjänsten: 

Slarva inte med säkerheten utan följ säkerhetsråden som kommer med verktyg och material. (Foto: iStockphoto).

Varje år skadas omkring 5 600 människor under trädgårdsarbete så allvarligt att de behöver uppsöka en akutmottagning. Det är något fler män (62 procent) än kvinnor som skadas och de flesta är medelålders.

Skydda fingrar och ögon

De vanligaste skadorna i trädgården är klämskador, stickskador och skärskador. Fingrarna är särskilt utsatta. Använd därför ordentlig skyddsutrustning och läs och följ instruktionerna till verktygen. Stå stadigt när du använder motorverktyg som häcksax och motorsåg.

Motorgräsklipparen är också en bov i dramat. Se noga efter var du har händer och fötter så att de inte hamnar i gräsklipparen när den är igång. Dra ur sladden eller ta bort tändstiftet när du rensar motorgräsklipparen. Använd hörselskydd.

Ögonen är också utsatta. Se till att använda skyddsglasögon när du trimmar gräset eller använder röjsågen. På så vis undviker du att få kvistar, stenar och andra lösa föremål i ögonen.

Säkerhet på högre höjder

Många allvarliga olyckor inträffar på grund av fall från högre höjder. Använd därför fallskyddssele vid arbete på tak eller andra högre höjder.

Om du utför balanserande arbete på en stege eller klättrar upp i fruktträdet tänk på att förankra stegen ordentligt med 75 graders lutning och se till att stegen har ordentliga glidskydd. Hälften av alla olyckor beror på att stegen glider nertill rakt ut. Glidning i sidled i toppen är den näst vanligaste orsaken. Nya glidskydd finns ofta att köpa i järn- eller byggvaruhandeln.

För trappstegar är den största risken att de välter. Det kan vara till god hjälp att någon håller i stegen under tiden den används. Det är särskilt riskfyllt när du tar första steget ner på stegen från ett tak eller fruktträd.

Ett allmänt råd är att se till att stegen är i gott skick. De flesta brister går att se med blotta ögat. Om inte stegen kan ställas upp säkert - använd den inte!

Motorgräsklipparen är det trädgårdsredskap som leder till flest skador sedan kommer stegar. Detta gäller både kvinnor och män. Överlag skadar sig män betydligt oftare på och av olika redskap jämfört med kvinnor.

Vanligaste förklaringen till att människor inte testar sin brandvarnare är att man helt enkelt inte tänker på det. en annan förklaring är att man inte vet hur man gör. 

Visste du att....

Polisen håller på att organisera sig från 21 polismyndigheter till en myndighet, följ arbetet på polissamordningen.se.

 

 

                                 

 

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.