Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev 4.2016


VFK Artrally lördag 14 januari!

Nu är det dags för det årliga artrallyt.

Det gäller att se eller höra så många fågelarter som möjligt på Värmdös fastland inklusive hela Kovikstippen (även den del som ligger i Nacka kommun). Start kl. 07.00 avslut kl. 16.00 vid målgången. Därefter äter vi middag tillsammans.

Anmäl till Mats Nilsson: mattemobil@telia.com eller 070-888 84 98

Reglerna är enkla:

2 - 4 personer deltar i ett lag – det gäller att alla i laget ser eller hör en fågelart för att den ska räknas. Starten sker på valfri plats.

Målgång på restaurang O’Learys i Gustavsberg. Mat till självkostnadspris.

För lag som kommer för sent i mål, dras en art av per 5 minuters försening.

Har två lag lika många arter avgör lotten.

Pris till vinnaren och ett som lottas ut.

Du som inte har möjlighet att delta i rallyt är ändå välkommen att vara med på middagen. Anmäl dig i så fall och ange "bara middag".

 

Fågelmatning vid Hemmesta sjöäng

Värmdö kommun sköter vintermatningen även denna vinter, men från och med nästa vinter tar VFK över ansvaret. Behållaren vid dämmet kommer att vara kvar som förut, men matningen vid skogsbrynet ska flyttas längre in i skogen och behållaren göras mer funktionell. Tom Arnbom är klubbens kontakt med kommunen. 

 

En händelserik höst

Aktiviteterna i VFK under hösten bestod av fyra utflykter och en innekväll. Den 3 september ledde Sören Bevmo oss till Säbyfälten på Ingarö för att leta höstens fåglar i jordbrukslandskapet. Gott om fågel med höjdpunkter som blåhake, buskskvätta, stjärtmes, skogsduva, järnsparv, tornfalk (ovanlig på Värmdö), duvhök, sparvhök, gulsparv och överflygande storlom.

Den 11 september var det blåhakespaning med Tom Arnbom vid Hemmesta sjöäng. Ingen blåhake men bläsand, brunand, rörhöna (två årsungar), sjungande gransångare och mindre hackspett var fina obsar.

Den 15 oktober tog Sören oss utsocknes till fågelsjön Fysingen nära Arlanda. Dagen var mulet och kallt men gott om fågel. Skäggmes, salskrake, snatterand, havsörn samt de för sjön ovanliga arterna alfågel och smålom. Och så tusentals grågäss förstås, plus en massa annat.

Den 23 oktober guidade Sören till några bra fågellokaler på norra Värmdö. Vädret var riktigt uselt, så fikastunden blev den förmiddagens höjdpunkt.

På innekvällen den 8 november visade den prisbelönta fotografen Niclas Ahlberg många fina fågelbilder från Gotland och Värmdö. ”Bion” på Gurraberg i Gustavsberg var smockfull. Mycket lyckat!

 

Artikel om exploateringsplanerna

Stockholms Ornitologiska Förenings tidskrift Fåglar i Stockholmstrakten, har en artikel i nr 4 2016 om kommunens exploateringsplaner som hotar Hemmesta sjöäng och storskog. Följ utvecklingen på vår hemsida och i Rädda Hemmesta storskog, en Facebookgrupp.

En Hökuggla har visat sig vid Ingarökorset den senaste tiden. Foto: Lars Persson

 

Vårprogrammet

Artrally 14 januari

Vårt traditionella artrally, lagtävlingen om att försöka se så många arter som möjligt. Dagen avslutas med en gemensam middag. Läs mer i separat information om rallyt.

 

Årsmöte 2 mars 

Föredrag och bildvisning om Hemmesta sjöäng. Information om bakgrund och det aktuella läget. Med Tom Arnbom och Yvonne Blombäck. Föreningen bjuder på fika med dopp.

Tid och plats meddelas senare, men boka in kvällen! Kallelse till årsmötet kommer i första nyhetsbrevet 2017.


Uggleexkursion 10 mars 

Ledare: Tom Arnbom. Vi träffas vid Runda huset i Gustavsberg kl. 18.00 och samåker. Anmälan till Tom, tel. 070-554 40 66.

Skåda före jobbet, start 6 april

Premiär för vårens första skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng. Samling vid fågeltornet 06.30, avslutning senast kl 09.00. Värdar från Värmdö Fågelklubb finns på plats.

 
Fågelskådningens dag 7 maj 

Värmdö Fågelklubb bjuder in allmänheten - och våra medlemmar, förstås! - till fågeltornet vid Hemmesta sjöäng, berättar om klubbens verksamhet och visar fåglar. Information om tider kommer. 


Fågelskådning för nybörjare 14 maj 

Håkan Steen leder en vandring vid Ösby träsk. Information om tider och samlingsplats kommer. Ingen föranmälan.


Gökotta 21 maj

Tom Arnbom leder denna vårens höjdpunkt vid Hemmesta sjöäng! Mer information kommer. Ingen föranmälan. 


Nattsångare på Värmdö 2 el 3 juni
Sören Bevmo leder denna spännande tur för att lyssna på nattsjungande arter i Värmdö. Samling vid Runda huset i Gustavsberg, samåkning. Mer info om tid och plats kommer. Anmälan til Sören Bevmo, tel. 073-906 94 30. 

 

 God Jul och Gott Nytt År!

önskar

arbetsgruppen i Värmdö Fågelklubb

 

Nyhetsbrevet ges ut av Värmdö Fågelklubb. Redaktör och medlemsansvarig: Majna Gemsjö, majna@majna.se. Medlemskapet är gratis. Läs mer www.varmdofagelklubb.se. Välkommen också att gå med i vår Facebookgrupp.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.