Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NR 2- torsdag den 4 februari 2016

  • Försenade besked om pengar för 2016

  • Humorkväll till stöd för Hjärnkoll

  • Debatt kring diskrimineringen av äldre

  • Anhörigprojektet på politikerturné

  • Barn och ungas ohälsa i fokus

  • Fler än 300 har fått hjälp av Din Rätt


Försenade besked om pengar för 2016

NSPH väntar fortfarande på besked från regeringen om det statliga anslaget för i år. Förseningen innebär att planerade större evenemang senareläggs tills vi vet mer om det finansiella läget. Det berör bland annat det inplanerade nätverksmötet den 24 februari som skjuts fram på obestämd tid.

Läs mer här >>


Humorkväll till stöd för Hjärnkoll gav 130 000 kronor

Så roligt – och så viktigt! I tisdags stod Sveriges humorelit på scenen under den populära showen Humorgåvan och roade publiken samtidigt som intäkterna – hela 130 000 kronor – gick till Hjärnkoll. Det blev en kväll full av skratt och tänkvärda ord om hur viktigt det är att våga prata öppet om psykisk ohälsa.  Läs mer här >>


Debatt kring diskrimineringen av äldre med psykisk ohälsa

Äldre med psykisk ohälsa har hamnat i strålkastarljuset i och med en debattartikel i Dagens Samhälle som Anki Sandberg och Johanna Wester från NSPH står bakom. Den lyfter fram att äldreomsorgen inte har beredskap för att möta dem som mår dåligt. Utspelet har skapat debatt i sociala medier och resulterat i en svarsreplik från utredaren Susanne Rolfner, som skriver att ”NSPH har helt rätt i att äldre med psykisk ohälsa behöver få bättre stöd”.
Läs mer >>

Barn och ungas ohälsa i fokus

Nu är NSPH:s Anhörigprojektet ute och träffar de av våra riksdagspolitiker som sitter i socialutskottet för att diskutera hur stödet kan förbättras för anhöriga till personer med psykisk ohälsa. Förra veckan träffade vi Vänsterpartiets Karin Rågsjö, den här veckan träffar vi nästa på tur, Moderaternas Margareta B. Kjellin. I arbetet med att skapa en långsiktig förbättring av anhörigstödet är det viktigt att träffa politiker och lyfta upp anhörigfrågan på den politiska agendan och diskutera vägar framåt.
Läs mer >> 


Barn och ungas ohälsa i fokus

För att andra året i rad är NSPH på plats på den återkommande konferensen om barn och unga med psykisk ohälsa som pågår 3-4 februari, Psykisk (O) Hälsa – Samhällets barn & unga. NSPH:s Karin Engberg (till vänster i bild tillsammans med Isabella Canow) deltar och berättar om nätverkets arbete med att stärka barn och ungas rättigheter, vilket bland annat resulterat i rapporten ”Lyssna på oss ungdomar”.
Läs mer >>


Fler än 300 personer har fått hjälp av Din Rätt

Intresset för rådgivning om diskriminering vid psykisk ohälsa är fortsatt stort. Mer än 300 personer har hört av sig till NSPH sedan Din Rätt drog igång rådgivningen i december 2014.  Socionomen Nicole Wolpher som svarar i telefonrådgivningen uppmanar alla som känner sig orättvist bemötta att kontakta Din Rätt. 
Läs mer >> 


Välkommen till NSPH:s nyhetsbrev, som håller dig uppdaterad om viktiga händelser och relevanta nyheter ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv. Vi arbetar för att öka inflytandet på psykiatriområdet för våra organisationer och för de människor vi företräder. Nyhetsbrevet kommer varannan vecka, på torsdagar. Du kan läsa mer om vårt arbete här: www.nsph.se. Följ oss gärna på www.facebook.com/NSPH.seochwww.twitter.com/NSPHSverige.

Nyhetstips: mejla till lisa.ringstrom@nsph.se