Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Det är nu ungefär en och en halv månad kvar till Textival Litteraturfestival, som i år går av stapel den 1-2 april på Litteraturhuset och Frilagret vid järntorget i Göteborg.

Genom temat HEM, kommer vi under festivalens två dagar att närma oss litteraturen, konsten och kulturen från olika håll. I detta nyhetsbrev finner du ett axplock ur programmet. Textival presenterar stolt....

Vad är ett hem? Vem har rätt att känna sig hemma?

Ett samtal mellan författarna Therese Granwald och Johan Blomgren.

I romanen Ty riket är ditt av Therese Granwald möter vi tre kvinnor som alla söker sitt hem hos någon/något annat. Sara lever i någon annans hem med någon annans barn och fru. Hon söker sitt hem i församlingen och tron. Hon söker sitt hem hos pastorn som driver henne långt från banden till den egna familjen. Eva söker sitt hem hos makten och mannen som vill skapa och regera över riket. Även hon drivs bort från familj och hemvist. Anna söker sitt hem i konsten och kärleken och klipper banden med familj och vänner för att ge allt av sig själv till Andreas.

I Johan Blomgrens kommande kollektivroman möter vi ett antal individer i dagens Malmö, som alla söker sitt hem, i sig själva, i relationen de lever i, i staden och landet de bebor.

Är det sant att "home is where the heart is"? Hur hittar man hem? Är hem något man erövrar, eller något man bjuds in i? Kan vi någonsin skapa ett hem om vi är främlingar för varandra? Är hem överhuvudtaget en plats, eller bandet mellan människor? Och om dessa band förtvinar eller kapas av, står vi då inte alla hemlösa?

Therése Granwald är lärare på Författarskolan vid Lunds Universitet. Hon debuterade med roman Ty riket är ditt våren 2015 på Lo Söllgårds förlag.

Johan Blomgren debuterar hösten 2016 på Lo Söllgårds förlag. Han har arbetat med barn- och ungdomskultur på Rosengård i femton år, där han bland annat verkade som dramatiker och skrivpedagog.

 

Att sy ett bord - fanzine

En helg i december 2015 och en helg i januari 2016. Fyra för varandra främmande personer: Freja Arvidsson, Noémi Zelander, Clara Larsson och Albin Brovina. Ett hus i Uddebo. Pennor, ord, klister och papper, papper, papper.

The Fantastic Fanzine träffades under två helger för att hitta ett skrivande tillsammans, och för att göra ett fanzine ihop. Med frågor kring hur vi skapar kollektivt, vad bordet som plats betyder för känslan av hem och sammanhang och hur vi syr samman orden med borden i livet. Resultatet av helgerna blev fanzinet Att sy ett bord, ett både digitalt och analogt fanzine som har fysisk release på Textival Litteraturfestival. Här kommer de fyra zine-makarna att samlas kring ett bord, sy samman orden med er som slår er ned och låta zinets kollektiva skapelse spela vidare i interaktion med festival och cafégäster: ett slags interaktiv släppfest.

"Virtuellt hem" - visuellpoetiskt verk av Emőke Andersson Lipcsey

 

Vårt virtuella hem

Hur har vi det egentligen med gränsen mellan det virtuella och det "verkliga"? Och hur påverkas den traditionella tolkningen av hemmet av att hela världen - via nätet - flyttar in?

Romanen taurus blogg följer bloggarna i portalen ”taBlogg” och berättar deras liv enbart genom de inlägg de skriver där. Bloggaren ”taurus” verkar veta mer om de andra än vad som är riktigt normalt och han hotar de andra bloggarna med sina profetior. Då den ena obehagliga hemligheten efter den andra avslöjas i hans inlägg, börjar de andra bloggarna att samarbeta för att ta reda på vem han är. Portalen binder dem starkt samman och får somliga av dem att vilja träffas i verkligheten, med de risker det innebär. Personerna i boken kommer från olika sociala bakgrunder och deras skriftande bloggspråk lyfts in i romanen. Boken kan ses som ett formexperiment, där bloggformen utmanar romanformen, där sociolekterna utmanar varandra och där den virtuella världen utmanar verkligheten.

Romanen är skriven av Emőke Andersson Lipcsey född i Budapest, Ungern. Emőke är författare, poet, översättare, frilansjournalist och musiker. Hon började sin litterära bana som avantgarde-poet med lyriska texter och visuell-poetiska verk vid tidskriften Magyar Műhely i Paris. Författaren har deltagit på olika utställningar med sina visuell-poetiska verk i Ungern, Frankrike, Sverige och USA. På senare tid skriver hon mest romaner och artiklar om samhällsliv och kultur med svensk och ungersk anknytning. Emőke bor i Sverige sedan 1984.

Med utgångspunkt i romanen taurus blogg kommer författaren Emőke Andersson Lipcsey att samtala med Victoria E. Kiss om hur den traditionella tolkningen av hemmet är under upplösning.  Vår verklighet blir – i takt med att tekniken utvecklas – allt mer digital. Att vi lever i en parallell virtuell värld, förändrar hela vårt liv, vår relation till verkligheten och därmed också relationen till hemmet. Frågan om var vi hör hemma, i verkligheten eller i den virtuella världen – blir central. Och går det ens att skilja dessa två åt?

 

Förvaret / De kallar oss förvarstagna

I utkanten av Flen hålls 30 personer inlåsta på obestämd tid i väntan på tvångsutvisning. Sophie och Solveig älskar sitt jobb på förvaret, men brottas med gränsen mellan att vara tjänsteman och medmänniska. Aina lever i skräcken över att skickas tillbaka till Tjetjenien. Sami, den unga rebellen, härdar ut genom att sätta ord på orättvisorna.
Förvaret (2015) är en hyllad och prisad dokumentär inifrån Migrationsverkets låsta förvar regisserad av Anna Persson och Shaon Chakraborty, producerad av Anna Weitz/RåFILM.

De kallar oss förvarstagna (Verbal förlag, 2016) är en antologi sammansatt av Lina Myritz, Elinor Hermansson, Tove Stenqvist och Ulrika Andersson om nio mer eller mindre oansenliga byggnader runtom i landet och de personer som sitter inlåsta däri. Det är också en uppmaning till kamp för en solidarisk migrationspolitik. Antologin bygger på förvarstagnas egna berättelser, bland annat inhämtade genom en skrivarcirkel på förvaret i Åstorp. I boken hörs också anhöriga, aktivister och forskare. "Personalen ville bryta ned mig, mina vänner gjorde allt för rädda mig. Det visar att man kan välja sida, man kan välja vem man vill vara." - Mokhtar Fadai.

Under Textival Litteraturfestival möts Anna Persson, Sami Hsini, Ulrika Andersson och Mokhtar Fadai i ett samtal kring erfarenheten av att vara oskyldig men inlåst, om arbetet med att agera megafon åt människor som tystas. Om hur förvarens existens skaver mot den svenska självbilden och om hur den utbredda okunskapen om förvar påverkar samhället i stort och de förvarstagnas liv specifikt.

 

Sahar Al-khateeb & Nino Mick - ett samtal

Sahar Al-Khateeb är konstnär och kombinerar i sitt arbete skulpturer av ombyggda och omformade möbler med målningar och fotografier. Verken skildrar olika aspekter av förhållandet mellan jaget och samhället, såväl som kampen om att hitta en relation till konceptet “hem”, inuti och utanför den egna kroppen, ur logiskt perspektiv såväl som ur enskilda poetiska begär.

Mellan den 29 mars och 5 april visas valda delar ur Sahars verk på Göteborgs Litteraturhus.

Nino Mick är estradpoet och serietecknare med bas i Göteborg. När Nino Mick står på scen riktas de verbala käftsmällarna mot heteronormen, tvåsamhetsnormen, mot gränserna och den hbtq-inkompetenta asylpolitiken. Kärleken, solidariteten och samtyckeskulturen firas. Normkritiken, sexualpolitiken och fittsexlyriken flödar.

På Textival Litteraturfestival möts Sahar Al-Khateeb och Nino Mick i ett samtal om hem och skapande. Hur queera stolar skevar ett sammanhang, där poesi på scen berättar mer än alla bilder. Där en krossad och krokig stol mellan andra raka stolar säger någonting om familjens form - på samma sätt som poesin undersöker känslan av att vara hemma eller ger ett frirum mellan normer och kategoriseringar. Där gestaltandet i text, bild och skulptur blir berättelser om kroppen, identiteterna och platsen. Det blir en poetisk och konstnärlig resa kring skapande och förståelse inuti kroppen, ut ur kroppen genom människor och platser, politik och övertygelser.

Barnens Textival äger - under lördagen 2 april - rum parallellt med Litteraturfestivalen

Det blir ett hejdundrande kalas för barn i alla åldrar!

Barnens Textival inleds med en Festlig välkomstfest och rivstartar med firande! Vi slår på go musik och äter popcorn. Bygg en sagokoja med Anna Mattisson och gör en pin med Tove Niskakari. Massor med böcker som rör temat hem finns att läsa på plats.

Inom kort finns det fullständiga programmet för Barnens Textival på Textivals hemsida

 


Välkomna till Litteraturhuset och Frilagret den 1-2 april 2016.


facebooktwitter

Textival Litteraturfestival genomförs med stöd av Göteborgs Stad Kultur, Västra Götalandsregionen, Kulturrådet, Svenska Akademien, ABF Göteborg, Kultur i väst, Polska institutet och sker i samarbete med bland andra: Göteborgs Litteraturhus och Frilagret.


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.